ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Uluslararası Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu düzenlendi

ÇEVRE

Kahramanmaraş Sütçü Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi tarafından ‘Akdeniz Ormanlarının Geleceği Sürdürülebilir Toplum ve Çevre’ temalı 3’üncü Uluslararası Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu (International Mediterranean Forest And Environment Symposium –IMFES 2019) düzenlendi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin, Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç’un yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını üniversite Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

3’üncü Uluslararası Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumunun “orman” ve “çevre” gibi bütün insanları ilgilendiren iki önemli konuyu ele aldığını ifade eden Rektör Can, “Orman ve çevre dediğimiz zaman aslında herkesi her şeyi ve her yeri ilgilendiriyor. Orman başlı başına ülkelerin bir değeridir. Çevre dediğimiz zamanda zaten ikametimizle, çalışma yerimizle mekânlarımızla hayatımızı sürdürmemizle zaten onun içerisinde bulunuyoruz. Bu yönüyle bu sempozyumun konusu yaşayan her insanı ilgilendiriyor. Böylesine önemli bir konunun üniversitemizde uluslararası bir sempozyum olarak düzenlenmesini çok önemsiyorum. Biz bu işin teorisinde çalışan laboratuvarında çalışan bilim insanlarımızla bu işin sahasında çalışan insanları bir araya getirerek bu sempozyumlarda birbirini daha iyi anlaması ve birlikte orman çevre alanlarında hareket etmesi çok önemli.” diye konuştu. Bu tür sempozyum ve işbirliklerinin devamını dileyen ve bu yöndeki çalışmaları desteklemeye hazır olduklarını belirten Rektör Can, farklı ülkelerden gelerek sempozyuma katkı sağlayan katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Orman Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Serin ise konuşmasında çevre kirliliği ve doğal kaynakların azalması tehdidine dikkat çekerek, “Sanayi devrimiyle başlayan insan çevre dengesinin bozulması günümüzde endüstriyel nüfus artışıyla daha fazla atık kimyasallar, toz, gürültü, çöp ve benzeri nedenlerle giderek artmaktadır. Günümüzde çevre kirliliği ile beraber doğada bulunan ve başta enerji kaynakları olmak üzere pek çok alanda kullandığımız kaynakların giderek azalması insanlığın geleceği için endişe vericidir. Diğer taraftan çevre bilincinin toplumlarda son yıllarda giderek artması, çevreci ürünlerin tercih edilmesi, sürdürülebilir doğal enerji kaynaklarının kullanılması çevre için önemli gelişmelerdir.” diye konuştu. Sempozyumda ormancılık ve çevreyle ilgili ülkemiz dahi 15 farklı ülkeden toplam 221 bildiri yer aldığını ve bu çalışmaların 24’ünde yabancı bilim adamlarının katkısı bulunduğunu belirten Dekan Serin, iki günlük sempozyum programı çerçevesinde 5 farklı salonda gerçekleştirilen oturumlarda değerli bilim adamlarının çalışmalarının dinlenebileceğini söyledi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ise Kahramanmaraş’a güzel hizmetler yapmak için gayret ettiklerini belirterek sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu. Açılış konuşmalarının ardından Rektör Can ve protokol üyeleri tarafından 3’üncü Uluslararası Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumuna katkı sunan kurum ve kuruluşlara teşekkür belgeleri verildi. Açılış programı kapsamında gerçekleştirilen ilk oturumun ardından, sempozyum Orman Fakültesi amfilerinde gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Sempozyum kapsamında, Akdeniz ormancılığı özelinde ve diğer doğal ekosistemlerin karşı karşıya olduğu ekolojik, ekonomik, teknik, yönetsel ve sosyal sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin tartışılması amaçlanıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.