ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Türkiye, "İklim Değişikliği Performans Endeksi"nde 57 ülke arasında 42. sırada

ÇEVRE

İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021 yayımlandı. 57 ülke arasında 42'nci sırada yer alan Türkiye'ye Paris Anlaşması’nı onaylama ve emisyon azaltım hedefini revize etme çağrısı yapıldı.

Germanwatch tarafından NewClimate Institute ve İklim Eylem Ağının katkısıyla hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021 yayımlandı. Türkiye, endekste 57 ülke arasında 42'nci sırada yer aldı.

Rapor, 2030 iklim hedeflerini konu alan AB zirvesi, BM’nin iklim değişikliğiyle mücadelede daha azimli adımlar atılması amacıyla yapılan UN Climate Ambition Summit ve 12 Aralık'ta beşinci yıl dönümü olan Paris Anlaşması'nın birkaç gün öncesinde yayınlandı.

Küresel ölçekte emisyonların yüzde 90'ını oluşturan 57 ülkeyi inceleyen endeks, koronavirüs krizi öncesinde atmosfere yayılan emisyonları analiz ettiği için krizin tetiklediği olağandışı emisyon azaltımını yansıtmıyor.

Genel sıralamada AB, geçen yıl bulunduğu 22'nci sıradan bu yıl 16'ncı sıraya yükseldi ancak Avrupa Birliği'de iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki ilerleyiş, ülkeler arasında homojen şekilde gerçekleşmedi. Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği içerisinde iklim değişikliğiyle mücadelede yaşanan ilerlemenin aksi yönünde ilerliyor.

42. SIRADAKİ TÜRKİYE'YE "PARİS ANLAŞMASI'NI ONAYLA" ÇAĞRISI

Türkiye ise CCPI sıralamasında 42. sırada yer alıyor. Sera Gazı Emisyonları ve Enerji Kullanımı kategorilerindeki “zayıf” puanı ve iklim uzmanları tarafından İklim Politikası performansı için verilen “çok zayıf” puanı ile Türkiye’nin zayıf yönleri bir önceki yılla benzerlik gösterdi.

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, “Türkiye’yi, artık Paris Anlaşması’nı onaylamaya ve mevcut halinde 2030’a kadar iki kat artış öngören emisyon azaltım hedefini (INDC) revize etmeye çağırıyoruz. Kömür hâlâ ulusal enerji politikasının merkezinde duruyor” dedi.

G20 ÜLKELERİNİN PERFORMANSLARI

Raproda G20 ülkelerinin performansları bütüncül bir resim çizmiyor. Endekste yüksek puan alan G20 ülkeleri arasında İngiltere (5.), Hindistan (10.) ve AB yer alıyor.

Bunun yanı sıra G20 ülkelerinin büyük bölümü Endeksin alt sıralarında yer alıyor. ABD (61.), Suudi Arabistan (60.), Kanada (58.), Avustralya (54.), Güney Kore (53.), ve Rusya (52.) sırada yer alıyor ve bu ülkelerin performansları "çok düşük" kategorisinde değerlendiriliyor.

İSVEÇ, BELÇİKA VE YUNANİSTAN'IN PERFORMANSINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

İsveç (4. sırada, "yüksek" kategoride) üst üste dördüncü kez iklimin korunması kapsamındaki uluslararası liderliğini koruyor. Ancak iklim değişikliğiyle mücadelede bir "rol model" olduğunu ileri sürmek mümkün değil. İsveç de diğer ülkelerde görüldüğü gibi Paris Anlaşması'nın hedefleriyle uyumlu bir yolda ilerlemiyor. CCPI'nin ilk üç sırasının boş bırakılmasının nedeni bu. İsveç’in kişi başına düşen enerji tüketiminin çok yüksek olması (49. sırada), değerlendirmede daha yüksek bir sırayı almasını engelliyor.

Genel sıralamada İsveç’i İngiltere (5.) ve Danimarka (6.) takip ediyor.

25. sıradan 17. sıraya yükselen Portekiz ve 37’nci sıradan 28’e yükselen Yeni Zelanda en hızlı yükselen ülkeler olarak gösteriliyor. Japonya da 51. sıradan 45. sıraya yükseldi ancak "düşük" kategoride not aldı.

Öte yandan, Slovenya (44'ten 51'e), İspanya (34'ten 41'e), Belçika (35'ten 40'a) ve Yunanistan (28'den 34'e) performansında en fazla düşüş görülen ülkeler oldu.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Suudi Arabistan ve Avustralya sıralamanın sonunda yer alıyor. Bu ülkeler, aynı zamanda karbon kirliliği ve enerji tüketimi en yüksek ülkeler olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerin hiçbirinin, karbon kirliliğini azaltmaya yönelik ulusal ölçekte iklim politikası bulunmuyor.

HİÇBİR ÜLKE PARİS ANLAŞMASI'NIN HEDEFLERİNE UYUMLU BİR YOLDA DEĞİL

Paris Anlaşması'nın imzalanmasının üzerinden geçen beş yılın ardından hiçbir ülkenin bu anlaşmanın hedefleriyle uyumlu bir yolda olmadığı belirtildi.

NewClimate Enstitüsü'nün kurucularından Prof. Dr. Niklas Höhne, "Endeks’te belirlenen kurtarma paketlerinin sera gazı emisyonlarında azalma ya da artışla sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor. Ancak kurtarma paketlerini şekillendirmek için hâlâ olanaklar var ve birçok etkin önlemin paketlerde yer alması hâlâ tartışılıyor” dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.