Türkiye’de enerji yükünü hafifletmek adına enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, sürdürülebilir ve yerli kaynaklardan faydalanılması, enerjide verimliliğin artırılması gerekmektedir. Bu ihtiyacı karşılayacak en önemli kaynaklardan bir tanesi de yenilenebilir enerji olan biyogazdır.
Biyogaz, çeşitli organik atıkların oksijensiz ortamda ayrıştırma yöntemiyle elde edilen kullanılabilir renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gaz olarak nitelendirilebilmektedir. Bir evin ısınma, sıcak su gibi ihtiyaçlarından, jeneratörle elektrik üretimine kadar birçok alanda kullanılabilmektedir. Hayvansal gübreler, bahçe ve yemek atıkları, zirai atıklar, deri ve tekstil çıktıları, sanayi atıkları, orman atıkları vb. gibi pek çok alanda elde edilen materyallerden yenilenebilir ve kullanılabilir miktarda biyogaz elde edilebilmektedir. Çevre dostu, güvenilir, sürdürülebilir, yeşil enerji olarak adlandırılan yenilenebilir enerji; artan enerji ihtiyacı, küresel ısınma, fosil enerji kaynaklarının giderek azalması ile enerjide alternatif bir kaynak olmaktadır. Günümüzde yenilenebilir enerji anlamında çevresel sorun yaratan atıkların işlenerek zararsız hale getirilmesini ve enerji elde edilmesini sağlayan biyogaz teknolojisi, yenilenebilir enerji üretimi açısından da önemli bir faktördür.
Manisa ili Turgutlu ilçesinde atık araştırılması yapılarak, biyogaz üretimi potansiyeli görülmüş ve Turgutlu Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. tarafından biyogaza dayalı enerji üretim santrali yatırımı kararı verilmiştir. Faaliyete geçecek olan biyogaz tesisinin yatırım maliyeti yaklaşık 6.000.000 Euro’dur. Saatte 3,0 MWe ve yılda 22,5 milyon kWh elektrik enerjisi üretilmesi öngörülmektedir. Enerji üretim santralinde yaklaşık 8.000 hanenin elektrik enerjisi üretilecek olup, yılda 30 bin ton organik gübre üretilecektir. Günde yaklaşık olarak 250 ton tavuk gübresi ve 300 ton büyükbaş gübresi bertaraf edilecek olup, enerji santralinde yaklaşık 30 kişi istihdam edilecektir. Projede yılda 75.000 ton karbondioksitin, atmosfere salınımının engelleneceği hedeflenmektedir.
Diğer yandan, Biyogaz tesisinde üretilecek organik gübre ile bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak, aynı zamanda bölge tarımı desteklenecektir. Biyogaz tesisinde üretilen organik gübreler ülkemiz topraklarına ve insan sağlığına katkı sağlayacaktır. Biyogaz tesisinin faydalarının yanı sıra kontrolsüz bir şekilde atılan gübrelerden kaynaklı koku ve bulaşıcı hastalıkların da önüne geçilecektir. Sıfır atık politikasını önemseyerek ve uygulayarak yerli, milli ve yenilenebilir enerji üretilmesi planlanmaktadır.