Fransa'nın güneyindeki Toulouse Üniversitesi'nden iki bilim insanının yaptığı çalışma plastik atıkların sadece kara ve denizi değil atmosferi de tehdit ettiğini ortaya koydu.
Bilimsel araştırma dergisi Nature'da yayınlanan çalışmaya göre fiziksel şartlar nedeniyle gözle görülemeyecek kadar küçük parçalara ayrılan mikroplastikler hava akımlarına karışarak atıkların yoğun olarak oluştuğu bölgelerden çok daha uzak noktalara hatta havasının çok temiz olması beklenen yerlere ulaşabiliyor.
Fransa ve İspanya sınırını oluşturan Pirene dağlarında yapılan ve beş ay süren araştırma havada asılı bulunan mikroplastiklerin en yakın şehre 95 kilometre uzaklığa kadar seyahat edebildiğini gösterdi.
Araştırmaya liderlik eden iki karı-koca akademisyen Steve ve Deonie Allen mikroplastikleri yamaç paraşütü yaparken farkettiklerini ve havada ne kadar plastik olduğunu merak ettiklerini, bu nedenle çalışmaya başladıklarını belirtti.
Çalışmada bir metrekare başına aylık ortalama 11 bin 400 mikroplastik parçasının varlığı tespit edildi.
Euronews'e konuşan Allen çalışmalarının sadece Pireneleri kapsadığını ama mikroplastiklerin havada seyahat kapasitesi göz önüne alındığında her yerin mikroplastik tehdidi altında olduğunu söylemenin mümkün olduğunu belirtti.
Mikroplastik nedir?
Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre uzunluğu 5 milimetrenin altında olan atık plastik parçaları mikroplastik sınıfında kabul ediliyor. Ama boyutları çok daha küçük olabiliyor. Örneğin Pireneler'de yapılan çalışmada tespit edilen mikroplastiklerin boyutları 10 ile 300 mikron arasında değişirken ağırlıklı olarak 50 mikron civarında idi. Mikron milimetrenin binde biri uzunluğundaki ölçüye verilen isim.
Mikroplastikler plastik şişelerden kontakt lenslere kadar çok farklı yelpazede ürünün zamanla ufak parçalara ayrılmasıyla oluşuyor. Doktor Allen'a göre mikroplastiklerin ağırlıklı olarak şehirlerden, çöp yığma alanlarından ve mikroplastiklerin yoğun bir şekilde bulunduğu arıtılmış atık sularla sulanan tarım arazilerinden kaynaklanıyor.