ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

NASA, Tuz Gölü’nde yıllar içinde su seviyesinin azalmasını gözler önüne serdi

ÇEVRE

NASA, gölün kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunun da altını çizdi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda Tuz Gölü’ndeki su miktarının 1988-2020 yıllarında meydana gelen değişimini gözler önüne serdi.

Paylaşımda, göldeki su seviyesinin son 33 yılda ciddi derecede azaldığı gözleniyor.

Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle ortaya çıkan kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor.

Geçtiğimiz haftalarda uzmanlar, gölün çekilme oranının kuraklık sebebiyle yüzde 65’e yaklaştığı, bu sebeple gittikçe küçüldüğünü ve sulama konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiğini açıklamıştı. 

NASA’nın paylaştığı görüntülerde de Tuz Gölü’nün su miktarında ciddi bir azalma olduğu, hatta 2008-2016 yıllarının yaz mevsiminde gölde neredeyse hiç su kalmadığı, tamamen kuruduğu görülüyor.

2020 yılında ise göldeki su miktarının oldukça az olduğu da dikkat çekiyor.

NASA, “Bir zamanlar Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, artık zar zor küçük bir su birikintisi kadar yer kaplayabiliyor” ifadeleriyle görüntüleri paylaştı. Ayrıca NASA, internet sitesinden yayınladığı raporda da gölün “kuruma tehlikesi ile karşı karşıya” olduğunun altını çizdi:

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.