Muğla’nın Marmaris ilçesinde 2 gündür devem eden orman yangında, havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahale başladı. Ekiplerin baş döndüren hava trafiği drone görüntülerine de yansıdı.
Alevlere 27 helikopter ve 14 uçakla havadan; 253 arazöz, 26 su tankeri, 2 bin 604 orman işçisi ve çeşitli kamu kuruluşlarına ait 598 araçla da karadan müdahale ediliyor.
Hisarönü Mahallesi'nin Bördübet mevkisinde Küfre Koyu'ndaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda, 21 Haziran günü saat 20.02'de yangın çıktı. Çubucak, Okluk Koyu ve Hisarönü Körfezi olmak üzere 3 noktada etkili olan yangına ilk etapta 1 helikopter, 4 arazöz, 7 dozer ve 160 orman işçisiyle müdahale edildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, alevlere müdahale ederken İzmir, Antalya, Burdur ve Denizli'den çok sayıda arazöz ve takviye ekip de bölgeye sevk edildi. Takviye olarak gönderilen 1 helikopter, 140 arazöz, 6 dozer, 416 orman işçisiyle alevlere daha etkin müdahalede bulunuldu.
3 BÖLGEDE 52 EV BOŞALTILDI
Alevlerin yaklaştığı Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde 31 ev, görevlilerin uyarısıyla boşaltıldı. Havanın kararmasıyla alevlere gece boyunca karadan müdahale edildi. Bölgeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, havadan yanan alanları inceleyip, Değirmenyanı Koordinasyon Merkezi'nde de söndürme çalışmalarıyla ilgili Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak'tan brifing aldı.
Alevlerin yaklaştığı Hisarönü Mahallesi Değirmenyanı mevkisinde, Ahmediye Sokak'taki 21 kadar ev de olası tehlikeye karşı boşaltıldı. Yerleşim yerindeki 68 kişi ile 13 büyükbaş, 16 küçükbaş, 10 tavuk ve araçlar, bölgeden uzaklaştırıldı. Alevlerle mücadele, gece boyunca da devam etti.
"152 VATANDAŞIMIZI TAHLİYE ETTİK"
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, dün gece, Orman Genel Müdürlüğü mobil izlemenin bulunduğu Küfre Koyu'nda yaptığı açıklamada son durumla ilgili bilgi verip, "An itibarıyla yangının kontrol altına alındığını ifade ettim ve şu eklemeyi yaptım. Önümüzdeki saatlerde hava sıcaklığı ve rüzgarın hızına bağlı olduğunu söylemiştik. 1-2 lokasyonda tam da dediğimiz gibi hava sıcaklığı arttı ve rüzgarın hızı 60 kilometreye çıktı. Hava araçları ve yer araçları her iki noktada değerlendirmelerimizi yaptık. Rüzgar olumsuz etkiledi, tedbirler alındı, müdahale sürüyor. Geçtiğimiz yıl ülke olarak edindiğimiz çok önemli bir tecrübe var. 1945'ten bu yana en büyük orman yangını olmuştu. O tecrübeyi de arkamıza alarak ciddi bir çalışma yürütüldü. Geçtiğimiz sene 3 tane uçağımız vardı bu yıl 20. Yer aletleri çok çok önemli. Bir anlamda kara kuvvetleri çok önemli. Bugün itibarıyla helikopter ve uçak sayımız 41'e çıktı. 52 haneden 152 vatandaşımızı yerleşim yerlerinden tahliye etmek zorunda kaldık. Tamamen emniyet amaçlı. Alınması gereken tüm önlemler alındı" diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kriz merkezinden çalışmaları takip ediyor.
Orman Genel Müdürlüğü'nden bölgede rüzgarın saatte 23 kilometre hızla estiği, sıcaklığın ise 27 derece olduğu öğrenildi.
BAKAN KİRİŞÇİ: BU AKŞAM OLUMLU GELİŞMELER OLACAĞINI BEKLİYORUZ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangına ilişkin son bilgiyi verdi. Bakan Kirişçi, "Geçtiğimiz yıl bir hadiseyi birlikte yaşadık. Bu coğrafyada 50 bin 500 hektarlık alanda yüreklerimiz yandı. Bakanlığımız bu konuda boş durmadı. 28 bin 500 hektar kendiliğinden doğal gençleştirme, 10 bin hektarda ağaçlandırma çalışmaları başladı. Temennim bugün akşama doğru olumlu, somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Kontrol altına alınıp, soğutma işlemleri tamamlanıp, bu alanlar için hiçbir spekülasyona mahal vermeden ağaçlandırma çalışmaları devam edecek. Buralar ülkemizin en gözde yerleri. Bizim tahsisini gerçekleştirdiğimiz her türlü tahsis işlemlerini iptal ettik" dedi.
Bakan Kirişçi, "Tatilini geçiren tüm vatandaşlarımızdan helallik istiyoruz. Onlar buraya tatil için geldiler ama yangınla birlikte neredeyse her 15-20 saniyede bir hava aracımızın üzerimizden uçuşu nedeniyle vermiş olduğu gürültü dolayısıyla helallik istiyorum" diye konuştu.
"İLK KEZ GÖREV ALIYOR"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "15 çalışma grubumuz çalışmalarına devam etmektedir. Gece itibariyle kara çalışmaları devam etti. Bütün sektörlerde koordinasyonla sabaha kadar çalışmalar devam etti. Sabahtan itibaren yeni ekipler karadan ve havadan çalışmaları sürdürdü. Bugün ilk kez TSK envanterinde bulunan helikopterler de şu anda görev başında" dedi.
Soylu, "İlk yangınızı yaşamıyoruz. Biz geçen sene dünyanın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Nasıl mücadele ortaya konulmuştur. Hiçbir gün siyaset devşirmedik. Sele gideriz yanlış bilgilerle vatandaşımı yanıltma anlayışıyla karşı karşıyayız. Depreme gideriz çadır yok diyenler, yangında helikopter yok diyenlerin ne yapmak istediklerini bilmiyorum. Sanki sorumluluk hükümete ait sorumluluk gibi nasıl çelme takarız anlayışı afetler üzerinden kabul edilemez. Orman Bakanlığımız tüm kurumlarımızla araçların nasıl kullanılacağını ortaya koydu" diye konuştu.
Yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Soylu, "Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve bir kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar." diye konuştu.