ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Madenci daha fazlasını istiyor

ÇEVRE

Ordu’nun Fatsa ilçesinde fındık ağaçlarıyla çevrili alanda siyanürle altın işletmeciliği yapan şirket kapasite artırımı istiyor.

Bölge sakinleri projeye tepki göstererek “Yıllardır ormanlarımız, sularımız etkilendi. Zehirlenen topraklar dağ gibi büyüdü. Siyanürün tehdidi altında yaşıyoruz” dedi.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından beri altın işletmeciliği yapılıyor. Altıntepe Madencilik Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen günlerde kapasite artırımı için başvurarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Başvuru dosyasında “Kapasite artışı projesi ile ruhsat sınırları dahilinde tespit edilen yeni rezerv alanlarında açık ocak madencilik çalışmaları yürütülmesi, buna bağlı olarak mevcut yığın liç sahasının genişletilmesi ve açık ocak madenciliği ile çıkarılması planlanan sülfürlü cevherin zenginleştirilmesi için zenginleştirme tesisi kurulması planlanmaktadır” denildi.

Altıntepe Kapasite Artışı projesi ile mevcut çalışma alanı 196.45 ha’dan 394.70 ha alana büyütülmek isteniyor. Maden yöntemi ise delme, kontrollü patlatma, yükleme ve taşıma yöntemlerini içeren açık ocak madenciliği.  Proje kapsamında mevcut açık ocaklara ilave olarak 8 ayrı açık ocakta üretim faaliyetleri planlanıyor. Sahada açık ocak işletme planına göre üretim faaliyetleri 14 yıl sürecek. 

‘Zarar gördü’
Bölgede süren çalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynaklarının da zarar gördüğünü belirten çevre halkı, “Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlükte ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü” diye konuştu. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.