ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Maden şirketinin suyunu içen kuşlar ölüyor!

ÇEVRE

Erzincan’ın İliç ilcesi yakınındaki altın madeninin siyanürlü atık barajından su içen kuşların öldüğü tespit edildi.

Odatv’nin haberine göre; Türkiye’deki en büyük ikinci altın madeni Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunuyor. Anagold Madencilik, Kanadalı altın madeni firması Alacer Gold’un ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Çalık Holding’in bünyesinde bulunan Lidya Madencilik’in ortak kuruluşu olarak ilçedeki Çöpler Altın Madeni’ni işletiyor.

Madenin faaliyetlerini ise Çiftay şirketi yürütüyor. Şirketin sitesinde “ALACER GOLD CROP.’a ait Erzincan İliç’te bulunan ve Türkiye’nin en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Altın Madeni’nin tüm madencilik faaliyetlerini 2008 yılından bu yana Çiftay A.Ş. tarafından yürütülmektedir” bilgisi yer alıyor.

ÖLÜ KUŞLAR ARTTI: SU İÇEN KUŞLAR ÖLÜYOR

Bu altın madeninden son günlerde kötü haberler geliyor. Madenin etrafında ölü kuşların sayısı artıyor. Çevre haberleriyle tanınan Güven İslamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kuşların siyanürlü atık barajı nedeniyle öldüklerini söyledi.

İslamoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Erzincan’ın İliç İlçesi yakınındaki Altın Madeninin siyanürlü atık barajının atık havuzundan su içen kuşlar ölüyor. Yazık. Bu madenler izin çevreye zarar vermeyeceklerini beyan ettikleri için verildi. Bu dünyada yalnız değiliz. Pandemiden hiçbir şey mi öğrenmedik?

MADEN FIRAT’IN DİBİNDE KURULU: TÜRKİYE’NİN GIDA GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Madenin bulunduğu bölge kritik önemde… Gazeteci İbrahim Gündüz, “Altın Ölüm” adını verdiği kitabında madenin çevreye verdiği zararı aktardı ve “Türkiye’nin gıda güvenliği tehlikede” dedi.

Gündüz, altın madeniyle ilgili şunları kaydetti:

“Çalık Holding’in Kanadalı ortaklarıyla birlikte işlettiği Erzincan’daki Çöpler siyanürlü-sülfürik asitli madeni Fırat’ın tam dibine kuruldu. Fırat Irmağı Keban, Karakaya, Atatürk barajlarını besliyor ve oradan da Suriye ve Irak’a doğru süzülüyor. Şimdi siz böylesine önemli, böylesine stratejik bir su kaynağının dibinde yılda 9 bin ton sülfürik asit, 7 bin ton siyanür ve daha adlarını saya saya bitiremeyeceğiniz dünyanın en tehlikeli kimyasallarını su gibi kullanıyorsunuz. İşte bundan dolayı ‘Türkiye’nin gıda güvenliği tehlikede’ diyorum.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.