5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü, Kuyucuk Gölü yok olmak üzere olduğu için kutlayamadıklarını belirten Şekercioğlu, “1 Haziran’da gördük ki Kuyucuk Gölü, neredeyse tamamıyla buharlaşmış, bir parmak su kalmış. Kuş sayısı son derece az ve birkaç hafta içinde maalesef Kuyucuk Gölü tamamen kuruyacak” diye konuştu.
SOMUT ADIM ATILMADIKuzeyDoğa Derneği olarak yıllarca uyarılar yaptıklarını dile getiren Şekercioğlu, araştırma ve uyarma görevini yaptıklarını; fakat Kuyucuk Gölü’nün kurumasıyla ilgili somut adım atılmadığını vurguladı. Basına 2012 yılında verdiği demeci de hatırlatan Şekercioğlu, “Kuyucuk Gölü şu an son 10 yılın en düşük seviyesinde. Gölün su kaybı kuş sayısını da etkiledi, endişeliyiz. Gölde Kars Valiliği ile yaptığımız Türkiye’nin ilk üreme adası ana karayla birleşmiş. Taban suyunun pompalarla çekilmesi ve kaynak suyunun çevre köylerde kullanılmasıyla yeterince su almıyor. Göle Kars Çayı’ndan bu aktarılması da mümkün değil; çünkü kanalizasyon ve atıklar karışıyor. Bu suyu Kuyucuk Gölü’ne vermek gölü öldürür” dediğini hatırlattı.
KUYUCUK KUŞ CENNETİ’NİN ÖNEMİKuzeydoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu, Kuyucuk Kuş Cenneti’nin önemini şöyle anlattı:
“Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı. Doğu Anadolu’nun ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti, Türkiye’de ilk kuş üreme adasının yapıldığı ilk yapan hayatı geliştirme sahası, sonbaharda 45 bin kuşa ev sahipliği yapan alan, 233 kuş türü barındıran, soyu tehlikedeki türleri barındıran Kars’ın gurur kaynağıydı. Artık maalesef biz bu gölü kurtaramazsak Kars’ın utanç kaynağı olacak. Maalesef gölde üreyen küresel çapta soyu tehlikede dik kuyruk ördeğini bizler yıllardır gölde üreme zamanları göremiyoruz. Göç zamanı bir tane görsek bile o kuş göçüne devam ediyor ilkbaharda, nisan ayında, mayıs ayında maalesef gölde üreyen dik kuyruk ördeklerinin soyu tükendi. Zaten bu dik kuyruk türünün ürediği iki kritik sazlık alan ana karayla birleşmiş. İnekler, koyunlar bu göle giriyor ve bu gölün hassas kati doğa koruma alanlarında sık sık beslendiklerini görüyoruz. Bununla da ilgi düzenli bir şey yapılmıyor. Biz göle gittiğimiz zamanlar gölün etrafında sazlıklarında beslenen hayvanlar görüyoruz. Benim en büyük üzüntüm bundan sonra gölün tamamen yok olmasıdır. Zaten 45 kuşu barındırdığı sonbahar aylarında hiçbir varlık gösterme şansı yoktur. Geçen sonbaharda da olmadı, bu sonbaharda da olmayacaktır. Tarım ve Orman Bakanımıza, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne, Kars Valimize rica ediyorum; Kuyucuk Gölü’nü kurtaralım.”