Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Altıntaş, Karacaali, Maltepe, Çobançeşmesi ve Karasatı köyleri ile Paşayiğit Mahallesi arasında kalan 8 bin 400 dekarlık alanda, Ento Maden Global A.Ş. tarafından açılması planlanan “Patlatma İşlemi İle Linyit Üretimi” tesisine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED olumsuz” kararı verildi. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 27 Kasım 2018 tarihinde internet sitesinde yayımladığı duyuruyla başlayan sürecin, 8 Ekim 2020 tarihinde, “ÇED olumsuz” kararı verilmesiyle sonuçlanması bölge halkında sevinç yarattı.
'MİLYONLARCA CANLININ, YAŞAM ALANI KURTULDU'Kararın ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen köy muhtarları madenin faaliyete geçmesinin köyleri için büyük bir yıkım yaratacağını söylediler. Kararın ardından dosyanın kapandığı belirtilen açıklamada, “ÇED halkın katılım toplantısı 30 Haziran 2020 tarihinde Karacaali Köyü’nde gerçekleştirilmişti. Bu dosya ile ilgili 8 Ekim 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ÇED olumsuz’ kararı verildiğini duyurmuştur. Bu süreç bitmiştir. Bu dosya kapanmıştır. İlgili mevzuatlara göre bundan sonra ikinci bir dosya hazırlayıp yeniden başvuru yapmalarının önü kesilmiştir. Meralarımız, ormanlarımız, tarlalarımız, havamız ve en önemlisi milyonlarca canlının, börtü böceğin yaşam alanı kurtulmuştur.” denildi.
'MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ'Ortaya çıkan sonucun köylülerin mücadelesi sonucu alındığı belirtilen açıklamada “Alınan karardan dolayı Karacaali, Altıntaş, Maltepe, Çobançeşmesi ve Karasatı köylerinde yaşayan yurttaşlarımız ve bizler çok mutluyuz, sevinçliyiz. Mücadelemiz sonuç verdi. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği kurtuldu. Hepimizin gözü aydın. Bu süreçte, bizleri uyaran, bizlere yol gösteren ve her türlü desteği sunan başta Keşan Kent Konseyi olmak üzere, Avukat Bülent Kaçar'a, Edirne Tabip Odası Yönetim kurulu Üyesi Dr. Mehmet Akbal'a, Edirne İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerine, ÇED kararının olumsuz çıkmasında payı olduğuna inandığımız sayın Valimize ve diğer yetkililere ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.” denildi.
'DARISI SAZLDERE-GÖKÇETEPE ARASINDA KURULMAK İSTENEN TESİSE'Toplantıda söz alan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, bölgeye kurulması planlanan tesis konusunda 2 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, "Elde edilen başarı, 5 köy muhtarımıza ve köylülerine aittir. Köyde yaşayan vatandaşlarımız, büyük bir azim ve kararlılık gösterdiler. Geri adım atmadılar. Yetkililer, muhtarların ve köy halkının sesini duyup, ‘ÇED olumsuz’ kararını verdiler. Alınan kararlardan son derece mutluyuz. Darısı, Sazlıdere-Gökçetepe köyleri arasında kurulması planlanan FSRU, MUÇEV ve Beyendik Beldesi’nde kurulmak istenen bazalt, mıcır, taş ocağı kırma ve eleme tesisine diyelim.” dedi.
DOSYA KAPANDIKaragöz sözlerini şöyle tamamladı: “5 köy arasındaki alana bundan sonra, hiçbir şirket ÇED raporu hazırlayıp, ‘Patlatma İşlemi ile Linyit Kömürü Üretimi’ yapma hakkına sahip değil. Eğer ÇED olumlu kararı verilmiş olsaydı ve mahkeme kararıyla iptal edilseydi, yeniden ÇED dosyası hazırlanıp, süreç devam ettirilebilir. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED olumsuz’ kararı verildiği için bu dosya kapanmıştır.”