ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Kaş'ta kaçak villaların sayısı artıyor

ÇEVRE

Kaş’ta kaçak villa ve konut inşaatlarında büyük bir artış yaşanıyor. 2169 kaçak inşaatın tespit edildiği ilçede halk evde kalmaya özen gösterirken bunu fırsata çevirenler ise inşaatlara devam ediyor.

Antalya’nın Kaş ilçesinde doğal sit alanları, Özel Çevre Koruma Bölgesi ve korunması gereken zeytinlik arazilerde mantar gibi çoğalan kaçak yapılaşmalar sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran sivil toplum örgütleri acil önlem alınmasını talep ederken, Kaş’ta 2169 kaçak yapı tespit edildi. Belediyenin açtığı yıkım ihalelerine katılan olmadığı gerekçesiyle yıllardır yıkılamayan kaçak yapılara kesilen para cezaları da tahsil edilemiyor. Covid-19 salgını dönemini fırsat bilen kaçak inşaatlar durdurulmazsa Türkiye’de her şey dâhil turizminin giremediği nadir ilçelerden biri olan Kaş’ın korunan alanları ve zeytinlik arazileri plansız betonlaşmaya kurban edilecek.

Kaçak inşaatların hız kesmeden sürdüğü bölgeler arasında dünyaca ünlü Kaputaş Plajı çevresiyle, Patara antik kentinin bulunduğu Gelemiş köyü de yer alıyor.

‘2169 KAÇAK YAPI İNŞA EDİLDİ’

CHP’li meclis üyelerinin kaçak yapılaşma konusundaki yazılı başvurusuna yanıt veren AKP’li Kaş Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, ilçe sınırları içerisinde toplam 2 bin 169 adet kaçak yapı inşa edildiğini belirterek, “Belediyemiz tarafından 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yıkım ihalesi yapılmış olup, herhangi bir katılımcı olmadığından dolayı yıkım işlemleri gerçekleşmemiştir” bilgisini verdi.

BİR YILDA 514 KAÇAK YAPI İŞLEMİ, PARA CEZALARI TAHSİL EDİLEMİYOR

Kaş Belediyesi’nin verdiği bilgiye göre, Ocak 2018 ile Mart 2019 tarihleri arasında ilçe genelinde inşa edilen kaçak yapı işlemi sayısı 588 iken, son yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart 2019 ile 1 Mart 2020 tarihleri arasındaki kaçak yapı işlemi ise 514 oldu. Kaş Belediyesi’nin 2014-2020 tarihleri arasında toplam 1730 kaçak yapı hakkında işlem yaptığı, bu işlemler kapsamında 46 milyon 751 bin lira para cezası uygulandığı, bunun tahsil edilen kısmının ise 10 milyon 721 bin lira olduğu kaydedildi.

YETKİLİLERE ‘KAÇAK YAPILAŞMAYI DURDURUN’ ÇAĞRISI

Kaş’taki sivil toplum örgütleri ise ilçe genelindeki kaçak yapılaşma furyasının Covid-19 salgını döneminde iyice hızlanması nedeniyle Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurarak rantı yüksek alanlarda yoğunlaşan kaçak betonlaşmanın durdurulmasını talep etti. Konuyla ilgili hazırlanan ihbar niteliğindeki dilekçede, Kaş’ın doğal ve tarihi değerleriyle tanınan önemli bir turizm bölgesi olması nedeniyle yoğun ve kontrolsüz inşat ve yapılaşma baskısı altında olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

KAŞ’TA KAÇAK YAPILAŞMANIN YOĞUNLAŞTIĞI BÖLGELER

Kaçak yapıların 2 bin 500 kilometrekarelik ilçe coğrafyasının dört bir yanında görüldüğüne dikkat çekilen dilekçede, rantı yüksek yerlerde ise yoğunlaşma olduğu kaydedildi. Kaş ilçe merkezi çevresindeki Gökseki, Çerçiler, Bayındır, Çukurbağ, Ağullu, Orulca, Büyükçakıl ve Çetikli mahalleleri ile Üzüm İskelesi ve Ufakdere mevkiinde yoğunlaşan kaçak yapılaşmanın, Kalkan çevresinde ise Bezirgân, İslamlar, Üzümlü ve Çayköy mahallelerinde yoğun olarak gözlendiği belirtildi. Dilekçede ayrıca Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde ve Doğal Sit Alanı statüsündeki Yeşilköy Fırnaz, Gelemiş Mahallesi ile Kördere ve Yalı mevkiinde de kaçak yapılaşmanın yoğunlaştığına dikkat çekildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.