ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Havadaki karbondioksiti yakalamak için yeni bir yöntem

ÇEVRE

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışan Sahag Voskian ve Alan Hatton, havadaki karbondioksiti yakalamak için yeni bir yöntem geliştirdi. Detayları Energy and Environmental Sciences’ta yayımlanan yeni yöntemin en önemli özelliği, havadaki karbondioksit derişimi ne kadar düşük olursa olsun başarılı olması.

Bu yöntemde elektrik yüklü levhalardan oluşan bir cihazın içinden hava akımı geçiriliyor. Bu cihaz aslında şarj olurken karbondioksiti soğuran, deşarj olurken de karbondioksiti geri bırakan bir tür batarya. 

Karbondioksit içeren hava sisteme giriyor. Batarya şarj olurken içinden geçen havadaki karbondioksit elektrik yüklü levhalar tarafından çekiliyor. Bu sayede temizlenen hava sistemden çıkıyor.

Bataryanın en önemli özelliği, elektrotlarında kullanılan malzemenin ikili doğası. Bu malzeme batarya şarj olurken içinden geçen hava akımındaki karbondioksiti, derişimi ne kadar düşük olursa olsun, soğuruyor. Batarya deşarj olurkense, ortamdaki karbondioksit derişimi ne kadar yüksek olursa olsun, yakaladığı karbondioksitin tamamını geri salıyor. 

Günümüzün en önemli çevre sorunlardan biri olan küresel iklim değişikliği atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasından kaynaklanıyor. Bu yöntemle atmosferden karbondioksit yakalamak ve uzun süre atmosfere geri dönmesini engellemek mümkün olabilir. 

Günümüzde gazlı içeceklerde kullanılan karbondioksit, üretim tesislerinde yakılan fosil yakıtlardan elde ediliyor. Seralarda üretim yapan çiftçiler de fotosentez yapan bitkileri karbondioksitle beslemek için doğal gaz yakıyorlar. Yeni yöntem sayesinde bu ve benzeri süreçlerde fosil yakıtlara duyulan ihtiyaç ortadan kalkabilir. Böylece hem atmosfere salınan karbondioksit miktarı azaltılır hem de havadaki karbondioksit tüketilir.

Yeni yöntemde daha fazla kapasite için yapılması gereken tek şey daha fazla elektrot kullanmak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.