ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Hakkari’de Maden Ocağı Tehdidi: İçme ve Sulama Suyu Zehirleniyor, Ağaçlar Kesiliyor

ÇEVRE

Maden ocağına karşı çıkan yurttaşlar önce darp edilmiş, ardından gözaltına alınmıştı.

Hakkari’nin Kavaklı Köyü’nde kurulmak istenen maden ocağına köylülerin karşı çıkması üzerine darp edildikleri ve beş kişinin gözaltına alındığı kamuoyuna yansımıştı. Ocağın bulunduğu alana yakın bir bölgeye giderek açıklama yapan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Hakkari doğasının talan ve ranta peşkeş çekildiğini dile getirdi. Hakkari Cilo Doğa Derneği Başkanı Hacı Tansu ise kurulmak istenen ocağın içme ve sulama suyunu zehirlediğini ve bölgedeki birçok ağacın bu çalışma kapsamında kesildiğini ifade etti.

17 Mayıs tarihinde Hakkari merkeze bağlı Kavaklı Köyü Armutlu mezrasında bir maden şirketi maden ocağı için iş makinaları ile kazı yapmak istemişti. Açılmak istenen maden ocağına karşı çıkmaya çalışan köylülerin darp edildiği ve aynı aileden beş kişinin gözaltına alındığı kamuoyuna yansımıştı. Maden şirketinin bölgedeki çalışmalarına ara vermediği belirtilirken, köyde şirket çalışanları ile köylüler arasında sık sık gerginlik yaşandığı aktarılmıştı

Van Çev-Der: Hakkari’nin Doğası Talan ve Ranta Peşkeş Çekiliyor

Köyde süren maden ocağı çalışmalarına ilişkin İklim Haber’e konuşan Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Derneği (VAN ÇEV-DER) Başkanı ve aynı zamanda DOĞU-ÇEP temsilcisi Ali Kalçık, Hakkari doğasının talan ve ranta peşkeş çekildiğini söyledi. Devam eden çalışmalara karşı tepkilerini göstermek için kentte geldiklerini belirten Kalçık, “Yaşanan doğa katliamını kamuoyuna duyurmak için buradayız. Kendi arazileriymiş gibi toprağın kamulaştırıldığını görüyoruz. Köylünün tapulu arazisine dahi giremediği bir alandayız. Bulunduğumuz alanda onlarca maden ocağı çalışıyor.”

Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Derneği ( VAN ÇEV-DER) Başkanı ve aynı zamanda DOĞU-ÇEP temsilcisi Ali Kalçık

“Darp Kabul Edilemez

Maden çalışmalarına karşı çıkan köylülerin darp edilip gözaltına alınmasına da değinen Kalçık, yaşananların kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi: “Bu rant direnişine karşı mücadele ederken darp edilen köylülere uygulanan şiddet kabul edilemez. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde ekoloji mücadelesi veriliyor. İkizdere ve Kazdağları’nda da mücadele ediliyor. Bu bölge ile batı arasındaki fark şudur: Orada güvenlik güçleri araya girer, burada halkın doğayı korumak için sokağa çıkmasına dahi izin verilmiyor. Saldırıya uğrayan köylülerimize de geçmiş olsun diyoruz.”

“Zap Vadisi Boyunca Onlarca Taş Ocağı ve Beton Santralı Var”

Kalçık, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Kentte bir doğa harikası olan Zap Vadisi boyunca onlarca taş ocağı ve beton santralı var. Bu kadar doğa üstü güzellikteki vadide yapılanlar kabul edilecek gibi değil. Zap vadisinde maden, taş ocakları, beton santralları, kum tesisleri ve çöplük yerine rafting, yamaç paraşütü ve dağcılık gibi turizme yönelik faaliyetler yürütülmesi gerekirdi. Ancak bırakın bunu, her geçen gün santral ve ocak sayısı artıyor.”

Hakkari Cilo Doğa Derneği Başkanı Tansu: “Ocak, İçme ve Sulama Suyunu Zehirleyecek Durumda”

Daha sonra konuşan Hakkari Cilo Doğa Derneği Başkanı Hacı Tansu, kurulmak istenen ocağın içme ve sulama suyunun hemen kenarında kurulduğunu ve bunun insanlara, tarım ve hayvancılığa önemli zararlar vereceğini dile getirdi: “Hakkari merkeze bağlı Kavaklı köyünün vadisi olan Hare vadisinde açılmak istenen maden ocağı bölgedeki akarsuyun hemen kenarında olduğundan içme ve sulama suyunun tamamını zehirleyecek durumda. Aynı bölgede olan diğer maden ocakları da suları zehirlediği için vadi boyunca tarım yapan köylülerin ürünlerinin daha yetişmeye başlamadan kurtlandığına şahit olduk. Zehirli suların tarıma ve hayvancılığa verdiği zararın haddi hesabı yok.”

Maden sahasının açılmak istendiği bölge

“Maden Alanı Olarak Açılan ve Açılacak olan Alanlarda Binlerce Ağaç Kesiliyor”

Maden sahası olarak kullanılmak istenen alanlarda birçok ağacın kesildiğine dikkat çeken Tansu, atıkların ise herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğaya bırakıldığını sözlerine ekledi:

“Ayrıca maden alanı olarak açılan ve açılacak olan alanlarda binlerce ağaç kesildi, kesilmeye devam ediyor. Maden ocaklarının atıkları gelişi güzel yol kenarlarına, köylülerin düz tarlalarına ve bölgedeki kullanılabilir alanlarda biriktiriliyor. Çevredeki hayvanlara, köylerin yerleşim bölgelerindeki tarıma, doğal yaşama ve bir çok alana zarar veriyor.”

Bakanlık 61 İlde 344 Maden Sahası için İhale Açmıştı

Geçtiğimiz Mart ayında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 61 ilde 344 maden sahası için ihale açtığını duyurmuştu. İhale edilecek alanlar arasında Antalya’dan Van’a ülkenin birçok kenti yer almış ve ihalelerin kapalı teklif ve açık artırma usulü ile yapılacağı açıklanmıştı. Açıklamada ayrıca maden sahalarının taban ihale bedelleri 113 bin lirayla 690 bin lira arasında belirlenmişti. Söz konusu karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra çevre örgütleri ve kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.