ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Eriyen Antarktika Buzu 2050’ye Kadar Derin Okyanus Akıntısının Yavaşlamasına Neden Olabilir

ÇEVRE

Avustralyalı bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırma, sadece 30 yılda %40’lık bir yavaşlamanın dünyanın iklimini yüzyıllar boyunca değiştirebileceğini gösteriyor.

Yeni araştırmaya göre, Antarktika çevresindeki buzların erimesi, derin okyanus akıntısının hızlı bir şekilde yavaşlamasına neden olacak. Bu yavaşlama ise beraberinde dünyanın iklimini değiştirebilecek ve deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek.

Araştırma, seragazı emisyonlarının bugünkü seviyelerde devam etmesi durumunda okyanusun en derin kısımlarındaki akıntının yalnızca 30 yıl içinde %40 oranında yavaşlayabileceğini öne sürüyor.

Bilim insanlarının söylediğine göre bu, deniz seviyelerini yükseltebilecek, hava durumunu değiştirebilecek ve deniz yaşamını hayati bir besin kaynağından mahrum bırakabilecek bir dizi etki yaratabilir.

Avustralyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, Antarktika’da 4.000 metrenin altındaki derin okyanus akıntısını inceledi.

New South Wales Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi’nden ve Nature’da yayımlanan araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Prof. Matt England, tüm derin okyanus akıntısının mevcut yörüngesinde çökmeye doğru ilerlediğini söyledi:

“Geçmişte, bu sirkülasyonların değişmesi 1000 yıldan fazla sürdü, ancak bu sadece birkaç on yıl içinde oluyor. Bu dolaşımların yavaşlaması düşündüğümüzden çok daha hızlı. İkonik bir su kütlesinin olası uzun vadeli yok oluşundan bahsediyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.