ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Dünya Kuraklık Risk Haritası (2021)

ÇEVRE

Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute) geçtiğimiz günlerde bir harita yayınladı. Tüm dünya kamuoyunun dikkatini çeken haritada ülkelerin kuraklık konusundaki mevcut durumu görülüyor. Türkiye’nin de yer aldığı listede ülkeler kuraklık durumuna göre sıralandı.

Dünya Kuraklık Risk Haritası (2021)

Dünya Kaynakları Enstitüsü, 138 ülkenin geçmiş kuraklıklar, kuraklığa karşı dayanıksızlık, su kaybı, nüfus, mahsul ve hayvan popülasyonu gibi metrikleri dahil ederek bir kuraklık risk haritası yayınladı. Türkiye’nin 45. sırada olduğu listede en kurak ülkeler de sıralandı.

En Kurak 10 Ülke

Belli periyotlarda hazırlanan ve yararlanılan metrikler sebebiyle sürekli değişiklik gösteren “Dünya Kuraklık Risk Haritası”, 2021 özelinde değerlendirildiğinde en kurak ilk 10 ülke şöyle;

Moldova – 0,82 Ukrayna – 0,81 Bangladeş – 0,79 Hindistan – 0,76 Sırbistan – 0,75 Suriye – 0,74 Romanya – 0,73 Haiti – 0,73 Fas – 0,73 Endonazya – 0,73

Dünya Kuraklık Risk Haritası’na göre Türkiye’nin sıralaması 45 olurken, kuraklık listesinde bulunduğumuz konum orta – yüksek risk olarak görülüyor. Kritik bir seviyede olduğumuzu belirtelim. Su kaynaklarının doğru kullanımı, ağaçlandırma seferberliği, tarım alanlarının, ormanların ve doğal alanların korunması kuraklıkla mücadelede büyük öneme sahip.

Bu arada NASA’nın Ocak ayında paylaştığı Türkiye haritası, tehlikeli seviyelere ulaşan kuraklığa adeta bir uyarı niteliğindeydi. Haritadaki kırmızı alanlarda yer altı suları, ortalama seviyenin altında görünüyordu. Bu bağlamda yapılan yorumlar ise Türkiye topraklarının % 13’ünün yüksek, %52’sinin ise orta düzeyde çölleşme riski altında olduğuna yönelikti.

Kuraklık Yeni Pandemi Olabilir Mi?

Koronavirüs ile mücadeleyle geçen 1,5 – 2 yıllık süre boyunca “pandemi” olgusunu tüm detaylarıyla deyim yerindeyse iliklerine kadar hisseden dünya insanlığı, sanıyoruz ki “kuraklık” konusunda da benzer bir tecrübe yaşayacak. Umarız ki böyle bir durumla karşılaşmadan kuraklığa karşı farkındalık oluşur ve doğayı, su kaynaklarını, yeşili korumaya yönelik önemli tedbirler alınır.

Daha önceki paragrafta da belirtildiği üzere, kuraklık risk haritası belli periyotlarda yayınlanıyor ve liste sürekli değişiyor. Bu bağlamda eğer tüm dünyada aynı oranda kuraklığa karşı bir bilinç ve farkındalık oluşmazsa önümüzdeki dönemde orta risk bölgesindeki birçok ülkenin yüksek risk bölgesine çıkması ihtimaller arasında yer alıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.