ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Doğada çözüldüğü ileri sürülen ekolojik poşetlerin yıllar sonra bile sağlam olduğu görüldü

ÇEVRE

Doğada çözüldüğü ileri sürülen ekolojik poşetlerin yıllar sonra bile sağlam olduğu görüldü

Doğada çözüleceği belirtilen ekolojik poşetlerin 3 yıl süre sonra bile hala sağlam şekilde malzeme taşıyabildiği ve kolay kolay çözülmediği ortaya çıktı.

Çözülebilir ekolojik poşetler üzerinde yapılan bir araştırma doğanın etkilerine maruz kalan 3 yıllık torbaların dahi hala tekparça halinde kalabildiğini gösteriyor. Kompost ve biyoçözülür olmak üzere iki tür ekolojik torbanın test edildiği araştırmada deniz, hava ve toprağın uzun süreli etkilerine maruz bırakılan ürünlerin tam olarak doğada çözülüp yok olmadığı görüldü.

Ekolojik tür poşetler içerisinde yalnızca kompost olabilen tür poşetin deniz suyunda 3 ay sonra tamamen yok olduğu gözlemlendi. Ancak aynı poşet toprakta gömülü halde bırakıldığında çözülmesi 27 ay sürdü. Diğer ortamlarda kalan torbaların üç yıl sonra bile ilk günkü gibi malzeme taşımak için kullanılabilir durumda olduğu tespit edildi.

Ekolojik iddiası güvenilir mi?

Plymouth Üniversitesi Uluslararası Deniz Araştırmaları Birimi tarafından gerçekleştirilen inceleme Environmental Science and technology dergisinde yayınlandıktan sonra ekolojik olduğu ileri sürülen torbalarla ilgili soru işaretleri oluşmasına neden oldu. 'Doğada çözüldüğü iddia edilen bu tür torbalara ne kadar güvenilebilir?' sorusuna ilişkin araştırmaların devam edeceği duyuruldu.

Dünyada her yıl milyarlarca tek kullanımlık plastik üretiliyor ve bunların çoğunluğu hali hazırda ekolojik değil. Ekolojik olanların da kolay kolay doğada çözülmediği anlaşılıyor. Son olarak Avrupa Birliği 2021 yılından itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması yönünde karar almıştı.

Sadece Avrupa'da her yıl 100 milyar yeni plastik poşet

Plymouth'un araştırmasına göre AB'de 2010 yılında yaklaşık 98,6 milyar plastik poşet piyasaya sürüldü ve takip eden her yıl 100 milyar plastik torba kıtadaki alış-veriş zincirine katıldı.

Greenpeace tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre sadece dünyadaki en büyük 10 süpermarket zinciri bile yılda toplam 1,2 milyar tek kullanımlık plastik poşet ve 958 milyon adet de hayat boyu yeniden kullanılabilir torba üretiminden sorumlu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.