Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, denizden en çok çöpün toplandığı il, bir yıl içinde 58 bin metreküp deniz çöpünün toplanarak bertaraf edildiği Samsun oldu.
SAMSUN'UN BAŞARISI Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Samsun Şube Başkanı Tuncer Üçüncüoğlu, projenin Samsun'da başarılı olmasından mutluluk duyduklarını belirterek, "Çok mutlu olduk. Bu konuda İstanbul'u geçmiş olmamız da güzel bir şey. Başarımız valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz ve gönüllülerimizin başarısıdır. Şehrimizde 500'ün üzerinde TURMEPA gönüllümüz var. Yoğun bir şekilde çalışmalarını yürütüyorlar. Ayrıca dronlarla gerekli tespitleri yapıp temizlik işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Personelimiz de okullarda 'Sıfır Atık' eğitimi veriyor. Samsun'da bu işi sıkı tutuyoruz. Biz daha güzel olması adına elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
PARA KAZANMA DERDİNDELER
'Sıfır Atık' projesinin çözümden uzak bir proje olduğunu ifade eden SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ ise, "Bu proje AK Parti Hükümeti'nin sorunu temelden çözen bir projesi değildir. Türkiye'de atığın yönetilemediğinin tamamamen siyasi rant içerdiği bir projedir. Önemli olan atığı azalmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürülmesini sağlamaktır. Hükümet atığı azaltmak istiyorsa bu politikaları gözden geçirmelidir. Önce atığı azaltalım sorunu kaynağından çözelim. Ancak hükümet para kazanmanın derdinde. Bunun en iyi örneğini poşet uygulamasından ve çöpü ithal etmemizden anlıyoruz. Poşeti uygularken atık üzerinden değil de kullanmak zorunda kalan kişilerin üzerinden para kazanılıyor. SAMÇEP olarak bu yaklaşımların çözümden tamamen uzak olduğunu düşünüyoruz. 'Sıfır Atık' projesi ulusal bir politika haline getirilip, okul öncesi dönemden başlayıp, sivil hayata ve hane halkına kadar uygulanması gereken bir projedir" diye konuştu.