Kanal İstanbul'a ilişkin Çevre Düzeni Planı Değişikliği Raporu yayımlandı. Buna göre Kanal İstanbul kanalın her iki yakasında, yaklaşık 26.500 hektar planlama alanı içerisinde, 500.000 nüfusa hitap edecek. Mahalle konseptinde az katlı, yatay mimarinin hakim olduğu düşük yoğunluklu konut alanları olacak ve bu konut alanlarına hizmet veren ticaret, sosyal tesis ve kültürel tesis alanların da yer alabileceği yeni yerleşim bölgeleri öngörülüyor.
Yenişehir alanına dışardan nüfus gelmeyecek, planlamalar şehrin doğal, kültürel, tarihi ve sosyal özellikleri dikkate alınarak yapılacak. Kanal İstanbul'un her iki yakasına yeşil koridorlar yapılacak. Doğal ve arkeolojik SİT alanlarında yapılaşmaya müsaade edilmeyecek
Raporda bazı detaylar da yer aldı. Kanalın Karadeniz çıkışına yakın, batı kısmında, kanal ile Terkos Gölü arasında kalan alan yapılaşma yapılmasına müsade edilmeyerek tarım alanı olarak planlanıyor . Sağlam zemin özellikleri ve son yıllarda gelişen toplu konut uygulamalarının yapıldığı Kayabaşı-Ispartakule bölgesi de gelişme alanları arasında öneriliyor.
''planda "afetler açısından riskli alan" olarak gösterilen bölgeler, jeolojik açıdan sakıncalı alanlar olup, Küçükçekmece Gölü'nün batısında yer almaktadır.'' ifadeleri de yer aldı. Afetler açısından riskli alan olarak belirtilen alanlarda yapılaşma sınırlandırılarak "kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı" kapsamında değerlendirilmektedir vurgusu yapıldı.
Ulaşım da bir diğer başlık. Raporun bir bölümünde planlama alanına doğu-batı yönünde mevcut olan E-5, TEM ve yapımı tamamlandığında Kuzey Marmara Otoyolu ile Avcılar-Küçükçekmece geçişi olmak üzere 4 adet karayolu ile erişimin sağlanmasının planlandığı da yer aldı ve kanalın 2 yakasında geçişlerin sağlanabilmesi için karayolu ve raylı sistem araçları için 7 adet geçiş tasarlandı. Ayrıca planlama alanının İstanbul'un merkezi ve İstanbul Havalimanı bağlantılarını güçlendirmek için, yerleşmenin doğu tarafında kuzey-güney aksında başka bir otoyol planlandığı da belirtildi.
Gürültü analizlerine de yer verildi raporda. İstanbul Havalimanından kaynaklanacak gürültü analizine göre planlama alanının kuzeyinde, özellikle Karadeniz kıyısındaki yerleşmelerde ve Arnavutköy yerleşmesinde gürültü kirliliğinin oluşacağı öngörülüyor. Ayrıca özellikle Yeniköy yerleşmesi gürültü analizi kapsamında ise en çok etkilenen yerleşme alanı olarak görülmekte olup planlama alanı içerisinde kalan Karaburun ve Tayakadın yerleşmeleri ise gürültüden en az etkilenen yerleşmeler arasındadır