Avustralya’da Eylül ayından itibaren devam eden yangınların etkisi gün geçtikçe gün yüzüne çıkıyor. Kıtanın her yerine yayılan ve durdurulamayan yangınlar, hayvan popülasyonunu da oldukça etkiliyor. Uzmanlara göre yangınlar, bazı hayvan türlerinin soyunun tamamını kurutmuş olabilir.
Doğal hayatı koruma yanlıları ve yaban hayatı uzmanları, Avustralya boyunca ilerleyen ve kontrol edilemeyen şiddetli yangınların ‘yıkıcı kayıplarla’ sonuçlanmasından endişe duyarken bunun bazı türleri tamamen ortadan kaldırmış olabileceğinden de korkuluyor.
Uzmanlar, dunnart (Sminthopsis aitkeni türü, Kanguru Adası keseli faresi ç.n.) ismi verilen küçük keseli canlıların ve parlak siyah Avustralya tepeli papağanlarının Kanguru Adası'nın üçte birini küle çeviren yangınlarda yok olmuş olabileceğini söylüyor.
Ülkenin güney sahilinde yer alan ada, Avustralya'nın Galapagos Adaları olarak tanınıyor ancak şimdi ‘yanmış metruk bir arazi’ diye tarif ediliyor.
Çevrebilimciler, Kanguru Adası keseli faresi popülasyonundan geriye kalanları bulmayı ve ‘türü tamamen kaybolmadan önce’ kurtarmayı umuyor.
Kangaroo Island Land for Wildlife (Yaban Hayat İçin Kanguru Adası Toprakları) adlı sivil toplum kuruluşunun koordinatörlüğünü yapan çevrebilimci Heidi Groffen, fare benzeri bu keselilerin yangından hızla kaçmak için fazla küçük olduğunu ve sayıları 300 civarında olan türün ortadan kalkmış olabileceğini söyledi.
Bununla birlikte Groffen, bazılarının kaya kovuklarına sığınmış olabileceğine dair umudunu koruyor.
'KURTULANLAR OLSA BİLE ONLAR İÇİN YİYECEK YOK'
Çevrebilimci, "Kurtulanlar olsa bile şu anda onlar için hiçbir yiyecek yok. Tamamen ortadan kalkmadan bazılarını kafese yerleştirmeyi ümit ediyoruz" dedi.
Aynı kuruluşta yer alan, havyan toplulukları uzmanı çevrebilimci Pat Hodgen ise The Independent'a şunları söyledi:
“Henüz çok erken. Yangınlar hala devam ediyor ancak soyu tükenmekte olan canlıların korunması için ayrılan ve kritik öneme sahip birçok bölgeyi kaybettik. Bu da uzun vadede söz konusu türlerin yaşama ihtimalini etkileyecek. Kanguru Adası'nda geleceğinden endişe duyduğumuz başlıca tür, Kanguru Adası keseli faresi ve bilinen yaşam alanlarının (habitat) tamamı yanmış gibi görünüyor. Fotokapan aracılığıyla yerlerini belirleyip belirleyemeyeceğimizi öğrenmek için habitatlarının yanmadan kalan kısımlarını tespit ediyoruz.”
Hodgens, hayatta kalan olup olmadığını tespit etmek üzere bir ekibin çoktan kameralar yerleştirdiğini ve insansız hava araçlarıyla haritalandırma yaparak türün korunmuş olabileceği tüm olası alanları belirlemeyi umduklarını ifade etti.
Adada sayısı 50 bine varan yoğun koala popülasyonu da yıkıcı bir kayba uğrarken, bu nüfusun yarısı kadarının yangınlarda öldüğüne inanılıyor.
Diğer yandan, nadir bir tür olan parlak siyah Avustralya tepeli papağanlarının özgün sürüsünden kaçının alevlerden kurtulduğu ve habitatlarının büyük kısmının küle döndüğü bir adada geleceklerinin olup olmadığıysa belirsiz.
'BEKLEYİP GÖRECEĞİZ’
Queensland Üniversitesi'nde kuşlar üzerine doktorasını sürdüren, doğal kaynakları koruma alanında biyolog Daniella Teixera şunları dile getirdi:
“Kanguru Adası'nın ihtişamlı habitatındaki hasarın boyutunu bilmiyoruz ancak beslenme ve üreme için önemli alanların yanmış olduğunu biliyoruz. Mevcut durumda bekleyip göreceğiz.”
Teixera, uçma kabiliyetleri sayesinde kuşların "kaçmak için en iyi konumda" olduğunu düşünüyor ancak Kanguru Adası keseli faresi gibi adadaki papağanlar da yeterince yiyecek bulamayabilir.
Bu kuşlar, demir ağacıgiller ismiyle bilinen bir ağaç ailesinin Allocasuarina verticillata bilimsel adına sahip tek bir türüyle besleniyor ve bu ağaçların çoğu adanın yanmaya devam eden sıcak noktalarında yer alıyor.
Teixera son 25 yılda dikkatle yürütülen koruma çalışmalarının sayısı 150 olan parlak siyah papağan nüfusunu yükseltiğini ancak bu kazanımın bir haftalık zaman zarfında buharlaştığını belirtti.
Kanguru Adası Tabiat Parkı'nın ortaklarından Sam Mitchell, "Elleri yanmış kanguru ve koalalar görüyoruz, hiç şansları yok. Son derece acıklı" dedi.
Mitchell, Adelaide Now'a yaptığı açıklamada, "Yerel yaban hayatı düzeltmek için her şeyi yapacağız ancak kendine gelmesi yıllar alacak" diye konuştu.
Kanguru Adası Tabiat Parkı için düzenlenen bir bağış toplama girişimi 15 bin dolarlık (yaklaşık 90 bin TL) hedefini epey aşarak 183 bin 464 dolara (yaklaşık 1 milyon TL) ulaştı.
Park yönetimi bağışların "veteriner masraflarına, koala sütü ve gıda takviyelerine, fazladan koruma veya rehabilitasyon alanlarına ve aynı zamanda bu hayvanları tedavi etmek için kullanılacak malzemeleri depolamak için bir yapının inşa edilmesine" harcanacağını ifade etti.
Yetkililer yangınlar yayılmaya başladığından bu yana ülke çapında yarım milyar hayvanın etkilendiğini tahmin ediyor.
'YAŞAM ALANI İNŞA ETME ÇABASI UZUN VADELİ'
7News'e konuşan Sidney Üniversitesi'nden Profesör Chris Dickman, doğal yaşam popülasyonlarını yeniden inşa etme çabasının uzun vadeli olduğunu dile getirdi.
Dicman şunları ifade etti:
Koalalar ve etkilenen diğer yerel yaban hayatla ilgilenmek için yanan alanlara giderek yardım eden çok fazla insan var. Uzun vadede mesele çoğu yerel türün nüfuslarını yeniden çoğaltmak olacak." "Çok fazlası şüphesiz ki bu yangınlardan çok kötü etkilendi.
Avustralya'nın Çevre ve Enerji Bakanlığı'ndan bir sözcü şunları açıkladı:
Bilim insanları, eyalet kuruluşları, milli park yetkilileri, doğal kaynak yöneticileri ve yerli toprak yöneticileriyle birlikte çalışan Avustralya hükümeti, Çevre ve Enerji Bakanlığı aracılığıyla kurtarma önceliklerini tespit etmek ve gelecek koruma stratejileri için şimdiden planlama yapıyor (...) Koala hastaneleri için ayrılan bütçeler halihazırda yerine ulaştı ve ek kaynaklar koala habitatlarına yönlendirilecek.Yangının koala yaşam alanları üzerindeki etkisini anlamak ve takip edilecek en etkili seçenekleri belirlemek üzere Yeni Güney Galler (eyaletinin) kuzeyindeki bazı bölgelerinde haritalandırma halihazırda başladı.