ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

‘Aşırı sıcak ve kuraklığın bileşik etkisi dünya nüfusunun yüzde 90’ını vuracak’

ÇEVRE

Aşırı sıcak ve kuraklığın bileşik etkisi, daha yoksul insanlar ve kırsal alanlar üzerinde daha ciddi etkiler anlamına geliyor. Araştırmacılar bunun sosyo-ekonomik eşitsizlikleri ağırlaştırabilecek ciddi sosyo-ekonomik ve ekolojik etkileri olacağını vurguluyor.

Oxford Üniversitesi‘ndeki Coğrafya Koleji tarafından yapılan araştırmada, dünya nüfusunun %90’ının aşırı sıcak ve kuraklığın bileşik etkilerinden kaynaklanan artan risklerle karşı karşıya kalacağı, bunun sosyal eşitsizlikleri potansiyel olarak genişleteceği ve doğal ortamın atmosferdeki CO2 emisyonlarını azaltma yeteneğini baltalayacağı tahmin ediliyor. 

Nature Sustainability’de yayımlanan araştırma sonuçları, 2022’de Londra’dan Şanghay‘a kadar görülen rekor sıcaklıkların, dünya çapında artarak devam edeceğini öngörüyor.

Wuhan Üniversitesi’nden misafir araştırmacı Dr. Jiabo Yin ve Oxford Profesörü Louise Slater‘ın makalesine göre, bağlantılı sıcaklık ve kuraklık tehditleri birlikte değerlendirildiğinde, toplum ve ekosistemler için her iki tehdidin bağımsız olarak ele alındığı duruma göre çok daha yüksek bir risk oluşturuyor.

‘Daha yoksul insanlar, daha kurak kırsal alanlar’
Bu ortak tehditler ise daha yoksul insanlar ve kırsal alanlar üzerinde daha ciddi etkiler anlamına geliyor. Araştırmacılar bunun sosyo-ekonomik eşitsizlikleri ağırlaştırabilecek ciddi sosyo-ekonomik ve ekolojik etkileri olacağını vurguluyor. 

Araştırmaya göre, “En yüksek emisyon senaryosunda, aşırı bileşik tehlikelerin sıklığının, ısınmanın ve karasal su depolamasındaki azalmanın birleşik etkileri nedeniyle küresel olarak on kat artacağı tahmin ediliyor.

GSYİH’nin en düşük emisyon senaryosunda bile dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası, gelecek iklim koşullarında bileşik risklere maruz kalacak.

Dr. Yin, araştırmalarında kullandıkları yönteme ilişkin, “Büyük bir modelden elde ettiğimiz simülasyonlar ve yeni bir makine öğrenimi ile oluşturulmuş karbon bütçesi veri kümesi kullanarak, ekosistem üretkenliğinin küresel ölçekte ısı ve su stres etkenlerine tepkisini ölçüyoruz” dedi. 

Jin, bunun bileşik tehditin dünya ve uluslararası ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkisini gösterdiğini savundu: “Sınırlı su mevcudiyeti, “karbon yutaklarının” – doğal biyolojik çeşitlilik bölgelerinin- emisyonları emip oksijen yayma kabiliyetini vuracaktır.” 

Profesör Slater ise “Isınan bir Dünya’daki bileşik tehlikeleri anlamak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG’ler), özellikle de iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele etmeyi amaçlayan SDG13’ün uygulanması için çok önemlidir” dedi: “Atmosferik dinamikleri ve hidrolojiyi birleştirmek, su ve enerji bütçelerinin bu uç noktalara nasıl neden olduklarını gösterecektir.” 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.