Son zamanlarda su kirliliği ve çekilmesi sorunlarıyla gündeme gelen Ardahan-Kars sınırındaki Çıldır Gölü'nde Ardahan Üniversitesi akademisyenlerince teknik çalışma yapıldı. Kışın tamamen donduğu için Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızakla gezinti yapılan ve yöre turizminde önemli yeri bulunan gölde artan kirliliğin önlenmesine yönelik araştırma yapan Serkan Kükrer ve ekibi, hazırladıkları teknik raporu bilimsel dergilerde yayınlayarak bölgedeki sorunlara dikkati çekecek.
"Köylerin kanalizasyonu doğrudan göle ulaşıyor"Serkan Kükrer, yaptığı açıklamada, uzun süredir Çıldır Gölü ve çevresi ile ilgili yaptıkları teknik çalışmada su kirliliğindeki artışı ve su seviyesindeki düşüşü belirlediklerini ifade ederek, şöyle dedi: "Çıldır Gölü'nün şu an temel sorunlarından bir tanesi kirlilik. Bu kirlilik evsel veya hayvanlardan kaynaklı. Örneğin çevre köylerde kanalizasyon yok. Bunlar akıntılarla doğrudan göle ulaşıyor. Bahçelerde toplanan tezeklerin yağmurlarla suya karışması başka bir kirlilik nedeni. Hayvanlar sulamaya bırakıldığında hayvanların gübresi ayrıca kirlilik oluşturuyor."
"Su çekilmesi, insan etkisiyle yaşanan bir durum"Kükrer, kirlilik nedeniyle gölde oluşan ve giderek artan azot sonucu aşırı mikroskopik ya da makroskopik düzeyde bitkisel üretim artışı meydana geldiğini dile getirdi.
Gölde acil önlem alınmasını isteyen Kükrer, şu değerlendirmede bulundu: "Önlem alınmadan azot böyle artar şekilde devam ederse burası gelecekte çöl haline gelir. Buradaki canlılık, oksijenin olmadığı yerde olmaz. Dolayısıyla buradaki balıkçılık faaliyetlerini bitirecek noktaya gelir.