ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

AB Rus Fosil Yakıtlarından Çıkmak için 195 Milyar Euroluk Plan Hazırladı

ÇEVRE

Taslak belgeler, Avrupa Komisyonu’nun 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarının ithalatını durdurmaya yönelik 195 milyar euroluk bir planı açıklayarak, yenilenebilir enerjinin daha hızlı konumlandırılmasını ve enerji tasarrufunu alternatif gaz kaynakları ile bir araya getirmeyi planladığını gösteriyor.

Önümüzdeki hafta yayımlanmadan önce değişikliğe uğrayabilecek taslak önlemler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra 8 Mart’ta açıklanan Komisyon planlarının devamı niteliğinde.

REPowerEU olarak adlandırılan plan, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını “2030’dan çok önce” sonlandırmayı ve bu yıl bitmeden yine bahsi geçen bağımlılığı üçte iki oranında azaltmayı amaçlıyordu.

Komisyon, yeni tedbirlerin, Avrupa’nın fosil yakıt ithalatı faturasını kesmeye yardımcı olacak 2030 iklim hedefini karşılamak için halihazırda ihtiyaç duyulanlara ek olarak, 195 milyar euroluk bir yatırım bekliyor.

Taslak tekliflere göre Brüksel, planlara öncülük etmek için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği için daha yüksek hedefler önermeyi düşünüyor.

Tartışılan hedefler arasında, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjide %45’lik bir payın mevcut %40’lık teklifin yerine geçmesi ve yine 2030 yılına kadar AB çapında enerji tüketiminde, Komisyon’un mevcut %9’luk teklifinin yerine, %13’lük bir azalma hedefleniyor.

Diğer teklifler arasında, bazı yenilenebilir enerji projeleri için izin sürelerini kısaltma planı ve büyük ölçekli bir güneş enerjisi dağıtımını hızlı bir şekilde başlatmak ve Avrupa’nın güneş enerjisi üretim endüstrisini yeniden inşa etme hedefi yer alacak.

Brüksel ayrıca, 2030 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojen üretme ve 10 milyon ton ithal etme planlarını özetleyecek. İthal edilecek hidrojen için hangi türün yenilenebilir sayılabileceğini tanımlayan bir mevzuat da bulunacak.

AB ayrıca Mısır, İsrail ve Nijerya gibi ülkelerden sıvılaştırılmış gaz ithalatını artırma potansiyelinin yanı sıra Rus gaz ithalatının yerini almak için gereken altyapının ana hatlarını da belirleyecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.