Bergama Çevre Filmleri Festivali başlıyor

İzmir'in Bergama ilçesinde, bu yıl ilki düzenlenecek "Bergama Çevre Filmleri Festivali'nin 4- 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirileceği bildirildi.

Bergama Çevre Filmleri Festivali başlıyor

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile çeşitli illerden akademisyenlerin biraraya gelerek oluşturduğu Bergama Çevre Filmleri İnisiyatifi tarafından düzenlenecek Bergama Çevre Filmleri Festivali, 4- 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde yerli ve yabancı 19 uzun ve kısa film gösterilecek. Türkiye, ABD, İran, Güney Afrika ve Kanada yapımlarının yanı sıra ABD- Irak, Filistin- İsrail- Lübnan ve Bolivya- Danimarka ortak yapımlarının da yer alacağı festivalde belgesel, kurmaca ve animasyon türünden filmler izleyici ile buluşacak. Film gösterimlerinin yanı sıra uzmanların katıldığı söyleşiler, fotoğraf sergileri ve çocuklar için yaratıcı drama etkinlikleri de programda yer alacak. 

'SUYA DAİR' FOTOĞRAF SERGİSİ

Festivalde iki ay boyunca gönüllü fotoğrafçılar yürütücülüğünde gerçekleştirilen su temalı 'Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi'nde çocukların ürettikleri çalışmalar bir sergiyle festivalde yerini alacak. Bergama'da yaşayan fotoğrafçıların yörenin su kaynakları çevresinde çektikleri fotoğraflardan oluşan 'Suya Dair' fotoğraf sergisi de festivalle eş zamanlı olarak Bergama Kültür Merkezi'nde açılacak. Festival programının kısa bir versiyonu yine 4- 6 Ekim günlerinde Bergama'nın Aşağıkırıklar, Aziziye ve Yukarıbey köylerinde de gösterime girecek. Köylerde yapılacak gösterimler öncesinde Bergama Çevre Platformu'ndan Erol Engel ve Dr. Ahmet Soysal izlenecek filmlerin ışığında su sorunlarını tartışacak. 

'SUYUMUZ ISINMADAN HAREKETE GEÇMELİ' ÇAĞRISI

Bu yıl ana teması 'Türkiye'nin su sorunları' olarak belirlenen Bergama Çevre Filmleri Festivali'ne günler kala organizasyon komitesi tarafından bir çağrı metni yayınlandı. 'Suyumuz ısınmadan harekete geçmeli, hemen, şimdi!' başlığıyla yapılan çağrıda, şöyle denildi:

"16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg'in de dediği gibi evimiz yanıyor. Daha fazla bekleyecek, sakin olacak zamanlar çoktan geride kaldı. Gezegenin yangınını söndürmek için beklenecek bir dakika bile yok artık. Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de de kuraklık, sıcak hava dalgaları ve seller gibi aşırı iklim olayları daha sık ve şiddetli yaşanıyor. İklim değişikliğine inat çarpık kentleşme, sulak alanlarımızı ve ormanlarımızı betona ve asfalta boğarken, sorunlarımız gittikçe büyüyor. Toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı ve biyoçeşitliliğimizi hızla kaybediyoruz. Üstelik nüfusu hızla artan Türkiye 2 bin 50 yılında su fakiri bir ülke haline gelecek. Tüm bu olumsuzluklar tarımsal üretimde kayıplara, turizm gelirlerinde düşüşlere ve çeşitli toplumsal ihtilaflara neden olacak. Ancak bu olumsuz tabloyu değiştirmek bizim elimizde."

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2019, 06:49

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER