Araban Ovası'nda makarnalık sert buğdaydan yapılan ve Arap dünyasının tutkusu haline gelen firiğin hasadına başlandı. Sadece Araban Ovası'nda üretilen firik, yeşil buğday başaklarının ütücüler tarafından ateşten geçirilmesi ile oluşturuluyor. Son olarak değirmende kırılan firikler, Arap ülkelerinde kuzu etiyle birlikte yapılan baş yemek için hazır hale getiriliyor.
ÖNCE GÜNEŞLENİP SONRA ÜTÜLENİYOR
Buğday başakları, süt dönemi olarak bilinen ve yeşil haldeyken 15 santimetre bir boyda biçiliyor. Biçilen buğdaylar aynı tarla içerisinde yaklaşık 8 saat süre güneş altında serili bir şekilde bırakılarak, küçük harmanlar haline getiriliyor. Biçilen buğdayların sapları tutuşturulan buğdaylar, firik ütücü işçilerin kontrolünde ateşten geçiriliyor. Kıvamında ütülenen başaklar, oldukça yorucu ve zahmetli bir işlemin ardından ise soğutma evresine geçiyor.
SOĞUTMA EVRESİ BAŞLADI
Tarlaya dağıtılan firikler, oluşturulan büyük harmanlarda soğumaya bırakılır. Yaklaşık 2 gün tarlada duran firikler, biçerdöverlerle sap ve samanından ayırma işlemine tabi tutulur. Sap ve samanından ayrılan firikler, torbalara doldurularak Gaziantep’teki komisyonculara gönderilir. Komisyoncular tarafından değirmende çekilerek bulgur haline getirilen firikler, çeşitli Arap ülkelerinin taleplerini karşılamak üzere ambalajlanır.
ARAP ÜLKELERİNİN VAZGEÇİLMEZİ
Kuzu etiyle birlikte firik pilavının yaygın olarak yapıldığı Arap ülkeleri, Türkiye’den her yıl tonlarca firik ithal ediyor. Gaziantep ve çevre illerde de sevilerek tüketilen firik pilavı, bölgenin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.
ÜRETİCİ FESTİVAL İSTİYOR
Arabanlı üreticiler, eşsiz lezzet olarak tanımladığı firiğin gelecek nesillere de taşınması amacıyla festival düzenlenmesini istedi. Araban firiğinin meşhur olduğununu belirten üreticiler, firiğin dünya mutfağının vazgeçilmez lezzeti olması için festivalin gerekli olduğunu savundu.
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2019, 17:44