Tek kullanımlık plastiklerde yeni dönem

Endüstriyel tasarım stüdyosu PriestmanGoode, uçaklarda tek kullanımlık plastik olan yemek tepsisinden tuvalet malzemelerine kadar tüm ürünlerde, öğütülmüş kahve çekirdeği ve pirinç kabuğundan üretilen ürünler ile değiştiriyor.

Tek kullanımlık plastiklerde yeni dönem

PriestmanGoode, Londra’daki Get Onboard başlıklı tasarım sergisinde, Reduce (Azalt), Reuse (Yeniden Kullan), Rethink (Tekrar Düşün), isimleri altında üretilen plastik atık miktarını azaltmak amacıyla araç içi kabin hizmetinin çeşitli öğelerini yeniden tasarladı.

PriestmanGoode’un strateji direktörü Jo Rowan, “Hepimiz seyahat ediyoruz, ister iş, ister eğlence için, bu, hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Ancak fark etmediğimiz şey, bireyler olarak bu süreçte ortaya çıkardığımız atıklar. Uzun mesafeli uçuşlarda kişi başına ortalama 500 gram tek kullanımlık plastik atık üretiyoruz.” dedi.

Bu durum, kulaklık ve göz maskelerinden tuvalet malzemelerine, yemek atıklarına kadar her yıl küresel yolcu uçuşlarında tahmini 5,7 milyon ton kabin atıkları anlamına geliyor.

Projenin ve serginin başlangıç ​​noktasının, uçuşlarda verilen yemek servisini yeniden düşünmek olduğu belirtiliyor.

Sıfır atık felsefesi ile ağırlığı azaltmak ve plastik atıkları ortadan kaldırmak amacıyla stüdyo, yemek tepsisini yapmak için kullanılan malzemeleri ve çeşitli bileşenlerini diğer yenilebilir ve kompost yolu ile gübre olarak kullanılabilir malzemelerle değiştirdi.

Tepsinin kendisi öğütülmüş kahve ve bitkilerde dayanıklılığı sağlayan lignin kullanılarak üretilirken, tabanı buğday kepeğinden üretilmiş.

Çatal, kaşık ve bıçaklar hindistan cevizi kabuğundan üretilirken, bardaklar, pirinç kabukları ve bir PLA bağlayıcıdan yapılan tekrar kullanılabilir bir dış katmana sahip, iç tarafı alglerden yapılmış iki parçalı bir tasarımdan oluşuyor.

Sos ve süt içeren küçük plastik kaplar yerine, PriestmanGoode, bu yıl Londra Maratonu’ndaki koşuculara dağıtılan yenilebilir içecek kapsülleri gibi, deniz yosunundan üretilen biyobozunur kapsüller tasarladı.

Bazı malzemeler içinde bulunan yiyeceğin içeriğini yansıtacak şekilde seçilmiş; örneğin, salataların üstünde bulunan kapaklar yosun veya muz yaprağından yapılırken tatlılarda kullanılan kapaklar için ise gofret kullanılmış.

Bu sayede oluşan tüm atıklar, daha verimli bir kompostlama ve bertaraf için ana yemek kabının içinde tutulabilir.

Şirket, bu ürün sayesinde yolculara daha düşük bir çevresel maliyetle harika bir seyahat deneyiminden beklediklerini elde etmeye devam etmeleri için imkan tanıyor.

PriestmanGoode’un tek kullanımlık plastiği ortadan kaldırma kararında, İngiltere hükümeti tarafından Mart 2019’da yürürlüğe giren plastik tabaklar, çatal bıçak takımı, yemek kapları ve polistiren kaplar gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021 yılına kadar yasaklanması yönündeki yasanın yönlendirici olduğu belirtiliyor.

Serginin odağı hava yolculuğu olsa da, fikirler tüm sektörlere uyarlanabilir nitelikte.

Şirket aynı zamanda serginin, yolculara toplu atık etkisini göstererek onlara uçarken tüketici davranışlarını değiştirmeleri konusunda cesaretlendirmeyi umuyor.

Örneğin, Heathrow Havaalanında, kalkış salonundaki yolcular plastik şişe satın almak yerine şişelerini su çeşmelerinden doldurdukları takdirde, havaalanı plastik şişe tüketimini yılda 35 milyon azaltabilir.

Tek kullanımlık plastik şişeyi azaltmak konusuna da değişen şirket, kapağı mantardan yapılmış, şişesi ise kompostlanarak gübreye dönüşebilen yeniden doldurulabilir biyoplastik su şişesi tasarlamış.

Şişe, biyobozunur olması nedeni ile yolcular tarafından seyahatleri ve tatilleri boyunca kullanabilecekleri ölçüde kısa süreli kullanım için tasarlanmış. Kare şekli, uçaktaki her bir koltuğun arkasındaki cebe kolaylıkla oturmasını sağlıyor, aynı zamanda paketlenmesini, nakledilmesini ve saklanmasını kolaylaştırıyor.

Bu şişe sayesinde yolcular uçuş sırasında uçağın içinde bulunan su soğutucu ünitelerden su alarak hareket ediyor ve kan dolaşımları artmış oluyor.

Sergide bulunan bir dizi animasyon, Rethink başlığı altında yolcuların, uyku aksesuarları, eğlence cihazları ve seyahat malzemeleri gibi uçakta verilen hizmetin farklı unsurlarını keşfederek kendilerine sunulanlara gerçekten ihtiyaç duyup duymadıklarını düşünmelerini istiyor.

Havayolu endüstrisinin çevresel etkisini azaltmak için atması gereken birçok adım olsa da, PriestmanGoode atık önleme ve azaltma konusunu ele alarak yolcuların yalnızca ihtiyaç duydukları uzun ömürlü ve tekrar kullanılabilir ürünler kullanarak kendi tüketim alışkanlıklarını dikkate almalarını istiyor.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2019, 06:32

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER