Antalya Havalimanı’na ‘Sıfır Atık Belgesi’

Fraport TAV Antalya Havalimanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Projesi kapsamında Sıfır Atık Belgesi aldı. Projede, bir yılda 5 bin 977 tonun üzerinde atığın geri dönüşümü sağlandı

Antalya Havalimanı’na ‘Sıfır Atık Belgesi’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirdiği uygulamalarıyla, Fraport TAV Antalya Havalimanı 'Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazandı. 'Sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile olur. Yarının doğası bugünden yaratılır' sloganıyla yürütülen proje kapsamında, çevre kirliliğini önlemenin yanı sıra, ciddi tasarruf da sağlandı. Son bir yıllık verilere göre Sıfır Atık projesi kapsamında, havalimanında 5 bin 977 ton 834 kilogram atık toplandı. Bu atık çeşitleri ise şöyle; 19 bin 409 ağaca eşdeğer 1142 ton kağıt atık. 2.2 milyon litre petrole yakın değerde 842 ton plastik atık. 366 ton hammaddeye yakın eşdeğerde 306 ton cam atık. 353 ton hammaddeye yakın değerde 272 ton metal atık. 7 bin 170 litre biyodizele eşit değerde 7 ton bitkisel atık yağ. 9 ton atık motor yağı. 980 ton organik atık. Bu atıkların geri dönüşümüyle yaklaşık 32 bin ton su tasarrufu, 6 bin 233 metreküp depolama alanı, 9.7 milyon kilowatt/saat enerji tasarrufu sağlandı.   
 
Sıfır atık yönetimi
Fraport TAV Antalya Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, “Yasal mevzuatlara uyum çerçevesinde, çevre bilinci konularında sorumluluğumuzun farkında olarak, sürekli en iyiyi hedefliyoruz. Tehlikeli ve tehlikesiz türden birçok atığın toplanması, ayrıştırılması, geçici olarak depolanması ve atıkların kaynağında ayrıştırılıp tekrar ekonomiye kazandırılması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Kaynakların, sağlıklı ve verimli bir biçimde kullanılması, atıkların kaynağında azaltılması ve ayrıştırılarak geri kazanılması kapsamında yaptığımız sıfır atık yönetimi çalışmaları neticesinde bu belgeyi almaya hak kazandık" denildi.
 
Çevresel sorumluluk
Dünyanın geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde kirlendiğine de dikkat çekilen açıklamada, “Sera gazları salınımı nedeniyle iklim hızla değişerek sıcaklık artıyor, buzullar eriyor. Bu olumsuzluklarda gelişmiş ülkelerin payları çok büyük. Bizler sorumlu bireyler olarak bu olumsuzlukların bir parçası olmamalıyız, hepimiz kendimize düşen çevresel sorumlulukları üstlenmeliyiz. Şirket olarak, ülkemizde sürdürülebilir bir büyümeyi başarmanın yolunun sürekli iyileştirme ve geliştirmeden geçtiğinin bilincindeyiz" denildi.
 
3 Ekim 2019’da başladı
Sıfır atık yolculuğunun 3 Ekim 2019 tarihinde başladığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi: “Etkin bir atık yönetimi oluşturarak tüm paydaşlarımızın destekleriyle birlikte sistemimizi kurduk. Bizlerle birlikte Antalya Havalimanı'nda faaliyet gösteren tüm işletmeler de aynı sinerjiyle Sıfır Atık Programı'na uygun hareket ettiler. Bundan sonra da Sıfır Atık Projesi'nin yaygınlaştırılması ile birlikte, sıfır atığa ulaşmak adına israfın önüne geçilerek maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin artırılması, çevresel risklerin azaltılması, bununla beraber çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde geliştirilmesi ile çalışanların duyarlı tüketici ve çevreci kimliğine sahip kılınması hedeflenmektedir."

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER