Araştırma, buzulların 30 yıl öncesine göre yüzde 57 daha hızlı eridiğini ortaya koydu.
1994-2017 arası uydu verilerini, arazi çalışmalarını ve bilgisayar simülasyonlarını kullanan araştırmacılar, 1990’larda dünyanın yılda 0.8 trilyon ton buz kaybettiğini ve bu sayının geçtiğimiz yıllarda 1.2 trilyon tona ulaştığını hesapladı.
Kuzey Kutbu’nda deniz buzu yazın en düşük seviyelerine iniyor. Uydu gözlemlerine göre 2019, Kuzey Kutbu deniz buzunun son 40 yılda en az alan kapladığı ikinci yıl oldu. Buz kayboldukça ortaya çıkan karanlık su, Güneş ışınlarını atmosfere geri yansıtmak yerine soğurarak bölgesel sıcaklıkları daha da yükseltiyor.
Dünya’nın atmosfer sıcaklığı sanayi devrimi öncesinden bu yana 1.1 derece arttı, fakat son 30 yılda Kuzey Kutbu’nda bu sıcaklık artışı dünya ortalamasının iki katından yüksek.
Kuzey Kutbu’nda buzullar hızla eriyor
Yeni bir araştırma, buzulların 1990’lı yıllara göre yüzde 57 daha hızlı eridiğini ortaya koydu. Kuzey Kutbu’nda deniz buzul alanının ise son 40 yılın ikinci en düşük seviyesinde olduğu belirtildi. İngiliz uzmanların yaptığı bir çalışmaya göre, 1990’lardan bu yana dünyanın deniz buzları, buz örtüsü ve buzullarından tahmini 28 trilyon ton buz eridi.
YORUM EKLE
1
Foça'da çevre faciası yaratan gemi kaptanı...
2
Bilim insanları açıkladı: Artık sokaklarda da...
3
Organik tarım yüzde 46 arttı
4
Patates üzerinde 9 milyon faydalı böcek üretilecek
5
Sıcaklık son 10 bin yılın zirvesinde
6
Çin, uzaya 'uzaktan algılama uyduları'...
7
Nobel Barış Ödülü'nün önde gelen adayları...
8
Kentsel dönüşümde önemli fırsat!
9
Ormanlar çöp sahasına dönüştü
10
Buca'da çevre dostu kampanya: Atık yağlar...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler