Trabzon, aktif halde bulunan 51 HES ile Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan iller arasında en fazla konumda. Şehirde bunların yanı sıra üretim lisansı alan fakat üretime başlamayan 11, yapım aşamasında 7, proje aşamasında ise 12 HES bulunuyor. Trabzon’da yine 21 aktif maden sahasının yanı sıra onlarca alan da maden sahası ilan edildi. Onlarca taş ocağının da bulunduğu şehirden çıkarılan taşlar, deniz dolgusunun yanı sıra Gürcistan’da yapımı devam eden liman için taşınıyor.
Doğal alanların talanı bununla da sınırlı kalmayarak, Çaykara ilçesinde bulunan ve yıl içinde binlerce turisti çeken Uzungöl yapılaşmaya uzanarak, doğal yapısı tamamen bozuldu. Otel, restoran, otopark gibi onlarca yapının dikildiği alan, adeta betona gömüldü. Durumun vahametini artıran başka bir şey de, gölü besleyen akarsuların geldiği vadinin içine doğru bir sürü otel ve yeme içme tesisi yapılmış olması. Betonlaşma bunula da sınırlı kalmayıp kent merkezinde bulunan Boztepe’de de devam ediyor. Eski Trabzon’da bir mesire alanı olan Boztepe’de, şimdilerde bir otel inşaatı sürüyor.
DOĞA TALANI FELAKETİ GETİRDİ
Giresun’da aktif halde bulunan 39 HES’in yanı sıra, yapımı devam eden 9, proje aşamasında olan 10 HES bulunuyor. Ayrıca yapımı devam eden 1 RES ile proje aşamasında 1 RES var. Şehirde ayrıca 20 alanda maden arama çalışmaları devam ediyor. Bu alanlar içerisinde Espiye ilçesine bağlı Soğukpınar beldesinde ki Kızılkaya Dağlarında devam eden maden arama çalışması, bölgenin dokusunu bozmuş durumda. Doğal yapısının yanı sıra birçok endemik bitkiyi bulunduran alan, vahşi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Maden çalışmaları ile bitki örtüsü bozulan alan, bölge halkının da önemli geçim kaynağı alan fındık üretimini olumsuz etkiliyor.
Giresun’da 22 Ağustos’ta yaşanan, 12 yurttaşın ölümüne neden olan sel felaketinin HES’lerin en fazla bulunduğu Dereli, Espiye, Tirebolu ve Doğankent ilçelerinde olması da tesadüf değil. Yine bu ilçeler içerisinde bulunan Tirebolu’da yapılan yol ve menfez inşaatlarında kullanılan eksik malzemelerden ve dere yataklarının daraltılmasından kaynaklı birçok yerde göçükler meydana geldi. Çöken yoldan geçen jandarma aracı dereye uçtu, içerisindeki 6 asker yaşamını yitirdi.
BİN 12 MADEN RUHSATI
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016’da yaptığı bir açıklamada, Artvin, Gümüşhane, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde toplam bin 12 maden ruhsatı verildiğini söyledi. Bu sayı, söz konusu illerin toplam büyüklüğünün neredeyse yüzde 40’ının, yani 549 bin hektarının madenlere ayrıldığını gösteriyor.
TÜRKİYE’NİN FLORASI BOZULDU
Polen Ekoloji aktivisti Cemil Aksu, yaşanan küresel iklim krizine karşı Karadeniz’in ormanlık yapısının korunması gerektiğini söyledi. Fakat buna rağmen madenler, HES projeleri ve kaçak yapılaşmayla doğal alanların talan edildiğini belirten Aksu, “Artık her şeyin iflasa vardığı bir noktadayız. İklim krizi projeksiyonlarında Karadeniz için öngörülen şey ani ve hızlı yağışların artışıdır. Zaten iklim krizinin Türkiye’ye etkisi bütün floranın bozulması, kuzeye doğru kaymasıdır. Güney bölgelerinde kuraklığın artmasıdır. İklim krizini öngörerek bütün çevre planlamalarını ona göre yapmak gerekiyor. Günü kurtaran ekonomi politikalarının terk edilmesi gerekiyor” dedi.