Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu’na bağlı Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre AB, 2028 yılına kadar Rus doğalgazını yeşil teknolojilerle ikame edebilir. Halihazırda planlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı harcamalarına ek olarak gerekli ek yatırımın %90’ına kadarının, önümüzdeki 30 yıl içinde gaz satın alma ihtiyacını ortadan kaldırarak telafi edilebileceğini tahmin ediyor.
Rus gazını 2028 yılına kadar ikame etmek için yapılacak toplam yatırım 811 milyar Avro olması öngörülüyor. Buna AB Yeşil Mutabakatı kapsamında halihazırda planlanan 299 milyar Avroluk harcama ile yenilenebilir enerji ve ısı pompalarına yapılacak 512 milyar Avroluk ek yatırım da dahil.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşılık olarak AB, 2028 yılına kadar doğalgaz kaynağı olarak Rusya’ya olan bağımlılığını ortadan kaldırmak için acil önlemler (RePowerEU) uygulamaya koydu. Yeni analiz, elektrik ve ısınma için kullanılan bu gazın, diğer ülkelerden gelen fosil yakıtlarla ikame edilmesi yerine, tamamen temiz enerji ile ikame edilmesinin maliyetini araştırıyor.
Yazarlar, Rus gazının 2021 yılında AB’nin doğalgaz arzının yaklaşık yarısını oluşturduğu göz önüne alındığında, bunun enerji güvenliği ve karbonsuzlaştırma üzerinde önemli bir olumlu etkisi olacağını söylüyor.
Raporun eş yazarı ve Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu Geçiş Dönemi Finans Araştırmaları Başkanı Dr. Gireesh Shrimali, Rus gazından temiz enerjiye geçişin sadece başarılabilir olmakla kalmadığını, aynı zamanda birçok fayda da sunduğunu söylerken, “Doğalgazın rüzgar ve güneş enerjisi ile ikame edilmesi, gelecekte doğalgaz için ödeme yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. AB, fiyatları ve arzı değişken olan bir fosil yakıtın ithalatına bağımlılığı ortadan kaldırarak enerji güvenliği endişelerini hafifletebilir, enerji maliyetleri yoluyla yaşam maliyeti krizini ele alabilir ve net sıfır emisyona ulaşma ve iklim kriziyle mücadele etme hedeflerini ilerletebilir” dedi.
Rapor, bu geçişi sağlamak için gereken politika değişiklikleri öneriyor. En önemlisi, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve ısı pompalarının büyük ölçekli dağıtımını sağlamak için kamu ve özel fonların mevcut olması gerekiyor. Yazarlar ayrıca, şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgar enerjisi ihalelerinin iyileştirilmesi ve izin zorluklarının ele alınması, çatı üstü güneş panellerinin hızla yaygınlaştırılması ve yalıtım ve ısı pompalarının kurulumuna yönelik desteğin artırılması da dâhil olmak üzere, yatırımcılar için hedefe yönelik politika desteği öneriyor.