Dünya dışından gelen sinyalin akıl almaz sırrı aralandı!

1977 yılında SETI Projesi kapsamında uzaydan tespit edilen Wow Sinyali 72 saniye sürmüştü. Bu sinyal özellik bakımından yıldızlararası kökenli bir sinyalde olması gereken bütün özelliklere uyuyordu. Tespit edilen bu sinyal büyük yankı yaratmıştı ancak bütün çabalara rağmen tekrar tespit edilememişti. Amatör Gök bilimci Alberto Caballero, Wow Sinyali için 43 yıl sonra bir kaynak bulduğunu açıkladı.

Dünya dışından gelen sinyalin akıl almaz sırrı aralandı!

Physorg'da yer alan habere göre, 1971 yılında Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, daha çok SETI adıyla bilinen (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formu Araştırma Merkezi) projesini başlattı.   

Bu projenin start almasından 6 yıl sonra Dr. Jerry R. Ehman, hakkında onlarca teorinin ortaya atıldığı sinyalleri saptadı ve bu haber bilim dünyasının en büyük gizemlerinden birisi olarak tarihe geçti.   

Uzaydan gelen sinyalleri incelemeye başlayan Dr. Ehman önündeki veriler içerisindeki "6EQUJ5" karakterlerini daire içine alıp hemen yanına da "Wow!" Notunu düştü. Bu not ilerleyen günlerde  sinyallerin adı oldu.   

wowowowow.jpg

15 Ağustos 1977'de SETI projesi kapsamında uzaydan tespit edilen 72 saniye uzunluğundaki radyo sinyalinin gizemi çözülmüş olabilir. 

Amatör gök bilimci Alberto Caballero, 1977 yılında tespit edilen ve 43 yıldır kaynağı bulunamayan 'WOW sinyali' için olası bir kaynak bulduğunu açıkladı. Caballero, çalışmasını, eğer bu sinyal başka bir yaşam formundan geliyor olsaydı bu yaşam formunun Güneş benzeri bir yıldız tarafından çevrelenmiş, Dünya benzeri bir gezegende yaşıyor olabileceği mantığına dayandırdı. Caballero, bu mantığa dayanarak Avrupa Uzay Ajansı tarafından yönetilen Gaia Gözlemevi’ne bağlı ‘Gaia veri tabanında’ bu özelliklerde bir gezegen aramaya başladı.

Verileri inceleyen amatör gök bilimci, özellik bakımından benzer bir kaynak keşfetti. '2MASS 19281982-2640123' isimli Güneş’in neredeyse tıpatıp benzeri olan ve Wow sinyalinin çıkış bölgesiyle uyuşan bir yıldız. Gök bilimci, birkaç aday daha olduğunu ancak bu yıldızın en güçlü aday olduğunu savunarak bu araştırma için gerekli ekipmanlara sahip gök bilimcilerin araştırmanın detaylarına inmesi gerektiğini belirtti.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER