Çevre felaketinden kurtarılan kaplumbağalara 'mayonezle' tedavi!

İsrail Doğa ve Parklar İdaresi'nin 'ülke tarihinin en büyük ekolojik felaketlerinden biri' diye nitelediği Akdeniz kıyısını basan katranlardan kurtarılan kaplumbağalar, sindirim sistemlerinin temizlenmesi için mayonezle besleniyor.

Çevre felaketinden kurtarılan kaplumbağalara 'mayonezle' tedavi!

İsrail'in Akdeniz kıyı şeridini kaplayan katran öbekleri yüzünden ölüm tehlikesi geçiren kaplumbağalar mayonezle tedavi ediliyor. Kaynağı araştırılan bir petrol sızıntısı sonucu 195 kilometrelik kıyı şeridine yapışan katran öbeklerinin yaban hayata büyük zarar verirken deniz kaplumbağalarının da canını aldı.Kurtarılan ve katrandan temizlenen kaplumbağaların iç organlarını ve sindirim sistemini de bu zehirli maddeden temizlemek için yaratıcı bir yöntem bulundu.

İsrail Doğa ve Parklar İdaresi'ne bağlı Deniz Kaplumbağası Kurtarma Merkezi'nde tıbbi asistan olarak çalışan Guy Ivgy, burada tedavi edilen 11 kaplumbağanın soluk boruları dahil içleri ve dışları tümüyle katran dolu halde getirildiğini, zehirli maddeyi hayvanların solunum yollarından temizlediklerini ve sindirim sisteminden çıkması için de bir yöntem bulduklarını belirterek ekledi:

"Onları sindirim sitemini temizleyip katranı parçalayan mayonez gibi maddelerle besliyoruz."

Bir-iki hafta sürmesi beklenen tedavi sürecinin ardından deniz kaplumbağaları tekrar suya bırakılacak. Şubat başında meydana geldiği sanılan ve kıyıya 1000 ton katran vurmasına yol açan petrol sızıntısının kaynağıyla ilgili soruşturma hakkında çevre koruma bakanlığının başvurusuyla pazartesi günü yargından yayın yasağı kararı çıkması tepki çekmişti. Şüpheli gemilerin adları, rotaları ve uğradıkları limanları da kapsayan yayın yasağı, gazeteci örgütlerinin başvurusuyla kısmen kaldırılmıştı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER