AB Komisyonu nükleer enerji taslağı Almanya ve Fransa’yı karşı karşıya getirdi

AB Komisyonu nükleer enerjinin sürdürülmesi yönünde hazırladığı taslağı üye ülkelere gönderdi. Almanya ve Fransa arasında görüş ayrılığı yaşanıyor.

AB Komisyonu nükleer enerji taslağı Almanya ve Fransa’yı karşı karşıya getirdi

Nükleer enerjiden tamamen çıkma kararıyla ilgili adımlarını hızlandıran Almanya aktif haldeki son altı nükleer santralden üçünü daha 31 Aralık 2021’de devre dışı bıraktığını duyurdu.

Almanya Hükümeti, nükleer enerjiyi sonlandırma planlarını hızla hayata geçirirken Avrupa Birliği Komisyonu nükleer enerjinin sürdürülmesi yönünde hazırladığı taslağı üye ülkelere gönderdi. AB Komisyonu hazırladığı taslağı üye ülkelere göndermesi ile konsültasyon için gereken iki haftalık süre başladı.

Fransa nükleer santraller için 1 milyar euro yatırım yapıyor

DW’de yayımlanan habere göre, AB Komisyonu’nun hazırladığı taslak üye ülkeler arasında görüş ayrılığı yarattı. Özellikle Fransa nükleer enerjinin “iklim dostu” sayılması planlarına destek veriyor. Almanya Hükümeti ise kesinlikle reddederek doğal gazdan elde edilen enerjinin sürdürebilir sayılması planlarını olumlu buluyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ve AB’nin planlandığı gibi 2050 yılına kadar karbon nötr olması için nükleer enerjinin gerekli olduğunu savunuyor. Macron, ülkede nisan ayında yapılacak seçimler öncesinde nükleer enerjiyi yeniden keşfederek, bundan kısa bir süre önce nükleer santrallerin geliştirilmesi için 1 milyar euro yatırım yapılacağını duyurdu. Dünya genelinde nükleer santralleri enerji üretiminde en fazla kullanan ülke olan Fransa, halen elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini nükleer enerji ile karşılıyor. AB genelinde ise enerji ihtiyacının yüzde 25 kadarı nükleer santrallerde elde ediliyor.

Fransa’nın yanı sıra Polonya gibi Doğu Avrupa ülkeleri de kömüre bağlı ekonomilerini iklim korumaya daha uygun hale getirebilmek için yeni nükleer enerji santrallerine yatırımları sürdürmeyi istiyor.

Yeşiller Partisi: Yüksek risk içeren bu teknoloji çok yanlış

Almanya Hükümeti, doğal gazdan elde edilen enerjinin sürdürebilir sayılması planlarını olumlu karşılarken, nükleer enerji ile ilgili öneriyi ise kesinlikle reddediyor.

Reuters‘a konuşan bir hükümet sözcüsü, AB’nin planlarına ilişkin olarak “Nükleer enerjiden ve kömürle elektrik üretiminden vazgeçildiği göz önünde bulundurulunca, Alman hükümeti için doğal gaz karbon nötrlüğü yolunda önemli bir geçiş teknolojisi oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Sözcü, nükleer enerjinin sürdürebilir olarak sınıflandırılmasının Alman hükümeti tarafından reddedildiğinin de altını çizdi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti‘den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinde, iklim korumayı öncelikli konu olarak gören Yeşiller’den ise daha sert bir tepki geldi. Yeşiller Partisi üyesi Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, “Özellikle de nükleer enerjiyi sürdürebilir olarak nitelendirmek, yüksek risk içeren bu teknoloji için çok yanlış” ifadesini kullandı. Habeck, “AB Komisyonu’nun yeni önerilerinin onaylanacağını düşünmüyoruz” dedi.

Yeşiller Partisi üyesi Başbakan Yardımcısı Robert Habeck

Yeşiller üyesi Çevre Bakanı Steffi Lemke de planları “kesinlikle yanlış” olarak nitelendirerek, korkunç çevre felaketlerine yol açabilecek bir enerji şeklinin “sürdürülebilir” sayılamayacağını söyledi.

“Bu planlar hayata geçerse, dava açacağız”

Almanya’nın yanı sıra Avusturya, Lüksemburg, Danimarka ve Portekiz AB’nin nükleer enerjiyi sürdürebilir olarak sınıflandırması planlarına karşı çıkıyor.

Hafta sonunda sert bir tepki de Avusturya’dan geldi. Avusturya İklim Koruma Bakanı Leonore Gewessler, nükleer enerji ve doğal gazın sürdürebilir olarak sınıflandırılması halinde hukuki yollara başvurma tehdidinde bulundu. Gewessler sosyal medya hesabından “Bu planlar hayata geçerse, dava açacağız” ifadesini kullandı.

İspanya da duruma tepki gösteren ülkelerden biri oldu. İspanya Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Mücadele Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “böyle bir sınıflandırmanın anlamlı olmayacağını ve bir bütün olarak değerlendirildiğinde AB’nin enerji geçişi için yanlış sinyaller göndereceği” açıklamasında bulundu.

Üye ülkeler 12 Ocak’a kadar görüşlerini bildirecek

AB Komisyonu hazırladığı taslağı üye ülkelere göndermesi ile konsültasyon için gereken iki haftalık süre başladı. AB’ye üye ülkeler 12 Ocak’a kadar tasarı hakkındaki görüşlerini bildirecek. Ocak ayı ortasında AB Komisyonu’nun tasarıya nihai şeklini vermesi bekleniyor.

AB nüfusunun en az yüzde 65’ini temsil eden 20 ülkenin itirazı halinde veya Avrupa Parlamentosu’nda en az 353 milletvekilinin reddetmesi durumunda, AB Komisyonu’nun planları hayata geçirilemeyecek. Ancak bu pek gerçekçi görünmüyor. Nükleer enerji ile ilgili düzenlemeye sadece Almanya, Avusturya, Danimarka, Portekiz ve Lüksemburg kesinlikle karşı çıkıyor. Doğal gaz önerisine itiraz konusunda da çoğunluğun sağlanması mümkün görünmüyor.

Almanya: Yenilebilir enerjinin payı yüzde 80’e çıkacak

Almanya’da Aralık 2021’de kurulan yeni koalisyon hükümetinin Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığını üstlenen Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck, 31 Aralık 2021 tarihinde üç aktif nükleer santralin daha kapatıldığını açıklamıştı.

Brokdorf ve Grohnde‘yi işleten E.ON‘a bağlı Preussen Elektra‘dan yapılan açıklamada da santrallerin gece yarısından hemen önce, RWE‘den yapılan açıklamada ise Gundremingen C santralinin cuma akşam saatlerinde durdurulduğu belirtildi.

Son kalan Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim II nükleer santralleri de 2022 yılı sonuna kadar faaliyetine son verecek.

Öncül verilere göre, altı nükleer enerji santrali Almanya’nın 2021 yılındaki elektrik üretiminin yüzde 12’sini gerçekleştirdi. Yenilenebilir enerji kaynakları üretimin yüzde 41’ini karşılarken kömürün payı yüzde 28 ve doğal gazın payı yüzde 15 oldu.

Almanya rüzgar ve güneş enerjisi altyapısını geliştirerek 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payını yüzde 80’e çıkarmayı hedefliyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER