üresel iklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Karadeniz’deki hamsi sürüleri, daha soğuk olan Gürcistan ve Rusya kıyılarına yöneldi. Av sezonu başında bolca avlanan ve balıkçıların yüzünü güldüren hamsi, Türkiye’de öngörülenden çok önce azalmaya başladı.
Karadeniz’in güneyinde avcılığı dibe vuran hamsinin az miktarda avlanması ile kilo fiyatı 10 TL’den 40’TL’ye çıkarken, çoğu tezgahta hamsi kalmadı. Tezgahlarda istavrit 15 TL, lüfer 70 TL, kalkan 200 TL, alabalık 50 TL, çinekop 60 TL, mezgit ise 40 ile 65 TL arasında fiyata satılıyor.
‘Hamsi yavaş yavaş bizi terk ediyor’
Deniz suyunun soğumadığını belirten balıkçı Gökmen Aydın, “Hamsi yavaş yavaş azalmaya başladı. Havalar mevsime göre sıcak. Deniz de bir türlü soğumadı. Balık soğuğa kaçmaya başladı. Hamsi yavaş yavaş bizi terk ediyor. Hal böyle olunca da fiyatı yükseldi” dedi.
Deniz suyu 2 derece arttı
İklim krizine bağlı olarak hem hava sıcaklıklarının artışı hem de denizin geç soğuması nedeniyle Karadeniz’de sadece balıkçılık faaliyetleri zarar görmüyor; aşırı ve beklenmedik yağışların yarattığı sel, hortum ve fırtınaların da sayısı ve sıklığı artıyor.
Eylül ayında ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu liderliğinde yürütülen bir araştırmaya göre, küresel ısınma nedeniyle son 60 yılda Karadeniz’de deniz yüzey suyu sıcaklığı 2 dereceye yakın arttı. Acil önlemler alınmazsa bu sıcaklığın artarak devam edeceği öngörülüyor.