Nişastadan 'yenilebilir' biyoplastik tabak üretildi

Rusya'nın Çelyabinsk kentinde bulunan Güney Ural Devlet Üniversitesi'nin laboratuvarlarında çalışan bilim insanları, nişastadan 'yenilebilir' biyoplastik üretildi.

Nişastadan 'yenilebilir' biyoplastik tabak üretildi

Güney Ural Devlet Üniversitesi'nde çalışan bilim insanlarının kimyasal maddeler kullanmadan ultrason vasıtasıyla dönüştürdükleri patates veya tahıl nişastasından üretilen bu yeni nesil malzeme, plastiğin yerini alabilir. Ekmek üretiminde testleri tamamlanan bu biyoplastiğin, ilaç için kaplama, tabak, çatal ve ambalaj için kullanılması öngörülüyor.

Araştırma görevlisi Udel Bagle yeni geliştirdikleri malzemeyi ''tek kullanımlık olanlardan çok daha iyi, yenilebilir, biyobozunur tabaklar'' olarak niteledi.

'Çevre sorunu, günümüzün en önemli konusu'

Yeni nesil malzeme üzerinde çalışan bilim insanları, biyoplastiğin ayrışma süresinin de çok önemli olduğunu vurguluyor. Güney Ural Devlet Üniversitesi Gıda ve Biyoteknoloji Bölümü Başkanı İrina Potoroko, ''Aslında doğa dostu film üretimi, ayrı ve çok önemli bir konu. Çünkü çevre sorunu, günümüzün en önemli konularının başında geliyor'' diye konuştu.

Nişastadan üretilen 'plastiğin' dönüştürülmesinin doğa için zararsız olacağı belirtiliyor ve dönüşümün bir ay içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2019, 10:48

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER