Swiss Re Institute’un bildirdiğine göre, sel felaketleri, geçen yıl küresel ekonomiye 82 milyardan fazla dolara mâl oldu. Bu, doğal afetlerden kaynaklanan tüm kayıpların yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
Avrupa’nın bazı bölgelerinde bu tür kayıplar tırmanabilir. Nature dergisinde yapılan yeni bir araştırma, İskoçya ve kuzey İngiltere çevresindeki fırtınalı denizlerin, son yıllarda artan sayıda fırtınaya yol açtığını buldu.
Swiss Re’nin “felaket tehlikeleri” departmanı başkanı Martin Bertogg yaptığı açıklamada, “Sel, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini etkilemesi nedeniyle, diğer aşırı hava olaylarına nazaran daha tehlikeli” dedi. 2021’de dünya genelinde 50’den fazla şiddetli sel olayı yaşandı ve bunlar genellikle aşırı yağışlar ile fırtına kaynaklı kıyılardaki dalgalar tarafından tetiklendi.
Bilim insanları, alçak seviyedeki kıyı şeritleri boyunca görülen daha şiddetli sel baskınlarında, iklim değişikliği sonucu kutup buzlarının erimesi ve okyanus sularının genişlemesinin parmağı olduğunu düşünüyorlardı.
Ancak, yeni yayımlanan bir Nature araştırmasına göre, Birleşik Krallık’ın kuzey bölgelerinde 1960’tan bu yana Kuzey Atlantik üzerinde daha güçlü ve daha sık görülen fırtınalar aşırı dalgalara yol açtı. Artan fırtına aktivitesi deniz seviyesinin yükselmesi kadar selden de sorumluydu.
Birleşik Krallık’taki Ulusal Oşinografi Merkezi’nden başyazar Francisco Calafat, “Çoğu ülke aşırı dalga olasılığının aynı kalacağını, sadece deniz seviyesi yükselmesi olacağını varsayıyor. Bu, hükümetlerin gelecekteki sel baskınlarını hafife almasına neden olabilir” dedi.
Nature Climate Change dergisinde 2018 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, Avrupa ülkeleri artan sel risklerine uyum sağlamazlarsa, 2100 yılına kadar yıllık yaklaşık 1 trilyon euroluk zararla karşı karşıya kalabilirler.