Adıyaman Belediyesi tarafından yapılan katı atık tesisine getirilen günlük 500 ton çöp ile elektrik üretimine başlanacak.
Daha önceden Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Atatürk Baraj Göleti yakınlarında tarım arazisi üzerine kurulan vahşi depolama tesisinin su kaynaklarına, doğaya zarar vermesi, aynı zamanda kötü kokuların gelmesinden dolayı Türkiye Petrolleri Mahallesi üst kısmına Adıyaman Belediyesi tarafından yaptırılan katı atık tesisinde çöp depolanmaya başlandı. Doğaya zarar vermeyecek şekilde faaliyet gösterecek olan katı atık tesisine günlük 500 ton çöp bırakılmaya başlandı.
Yapımı tamamlanan tesisi belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri ve basın mensuplarıyla birlikte gezip, incelemelerde bulunan Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, tek gayelerinin Adıyaman’ı daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek olduğunu söyledi. Tesis hakkında bilgi veren Başkan Kılınç, “3040 yıldır Adıyaman için büyük bir sıkıntı olan vahşi depolama dediğimiz bir yöntem ile çöplerimiz depolanıyordu. Maalesef bu yöntemle barajın kenarında hem çevre kirliliği açısından hem insan sağlığı açısından hem de küresel ısınması açısından ciddi bir riskti. Bu bugün hakikatten Adıyaman için benim düşündüğüm en önemli yatırımlardan bir tanesidir. Yaklaşık 50 milyonluk bir yatırım. Burada bir depolama sistemi, bir ayrıştırma sistemi var, fermantasyon sistemi var. Bunlar ayrıştırılarak organik ürünler bir tarafa alınarak burada enerji elde ediliyor. Tabi bunlar işin birinci basamağı. İkinci basamağı ise bizler sıfır atık dediğimiz evden itibaren ayrıştırmaya da girdiğimiz zaman çok daha temiz bir Adıyaman, çok daha sağlıklı bir Adıyaman düşüncesindeyiz” dedi.
Katı atık depolama tesisini inşa eden yüklenici firmanın yöneticisi Siyami Öztürk ise “Hızlı bir şekilde enerji üretmek için düzenli sahamıza çöplerimizi alıyoruz. İnşallah 10 gün sonra elektrik üretme durumuna geleceğiz. Ünitelerimiz geldi, 1520 gündür kurmuşuz. Şu anda tesisimiz üretim yapma konumuna geldi. Yaklaşık 235240 ton civarlarında çöp çıkıyor. Eski sahadan da buraya çöp taşıyoruz orayı rehabilite edelim diye. Mevcut olan sahadan da yaklaşık 250 ton çöp taşıyoruz. Şu anda sahamıza 500 ton çöp geliyor. Bunu düzenli depolama sahamıza sermek suretiyle artık yavaş yavaş üzerini de kapattık, belirli bir seviyeye geldi, kapayarak gidiyoruz. Gaz borularımızı döşedik. 15 Gün sonra inşallah devreye alacağız, denemelerimiz başlayacak, elektrik üretim denemeleri. Yaklaşık 9 bin 50010 bin hanenin elektriğini karşılayacak durumda. İnşallah ileriki yıllarda ayrıştırma tesisimizde devreye girerse, ilçelerinde çöpleri buraya gelecek oralardan da 150 ton çöp bekliyoruz. İkinci motoru da devreye koyarsak yani belki 3035 megawatt günlük bir elektrik üretimimiz olacak inşallah” diye konuştu.
Günde 500 ton çöp ile elektrik üretimi yapılacak
YORUM EKLE
1
Antroposen Çağı: İnsan yapımı nesnelerin ağırlığı...
2
Hava kirliliğinin en yüksek olduğu şehirde yakılmak...
3
Alman devlerinden iklime duyarlı e-yakıt projesi
4
Yetkili isimden ürküten açıklama; Stratejik ürünlerde...
5
Hangi ülkede 500 bin yılda bir karşılaşılacak...
6
KURAKLIK ÜRETCİLERİ KORKUTUYOR
7
ÇATÖREN BARAJ SUYUNUN ÜÇTE BİR AZALMASI ÇİFTÇİLERİ...
8
2 TON LASTİK ELE GEÇİRİLDİ
9
EN MERAK EDİLEN SORUNUN CEVABI
10
Her yıl 1.1 milyon ton kâğıt çöpe gidiyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler