Ekosistem nedir?
Ekosistem, bir bölgedeki canlılar ile bu canlıların etrafındaki cansız varlıkların birbirleriyle ilişkilerinden meydana gelen, süreklilik arz eden bir ekolojik sistemdir. Bir başka deyişle ekosistem; hayvanlar ya da bitkiler ile hava, toprak ya da güneşin birbiriyle olan etkileşimi anlamına gelmektedir.
Ekosistem çeşitleri nelerdir?
Ekosistem, karasal ve su olarak ikiye ayrılmaktadır. Karasal ekosistemler; orman, dağ, mağara ya da vadi olarak sıralandırılabilir. Su ekosistemleri ise tuzlu ya da tatlı sulardan meydana gelen ekosistemlerdir. Su ekosistemlerine örnek olarak akarsu, deniz ya da bataklıkları sıralayabiliriz.
Karasal ekosistem çeşitleri
Karasal ekosistem biyom olarak da adlandırılır. Yeryüzünde çok büyük ekolojik alanlar vardır. Yerküre, tek başına bildiğimiz en büyük ekosistemdir. Karasal ekosistemler için yeryüzünde çok büyük ekolojik alanlar vardır. Karasal ekosistem çeşitleri olarak çöl, orman, çayır ve tundra biyomlarını sayabiliriz.
Su ekosistemlerinde hangi hayvanlar var?
Ekosistemin biyomlar haricindeki diğer parçası olan sucul ekosistemler su ve sulak alanları kapsar. Küçük bir damla su bile bir sucul ekosistemdir. Su ekosistemlerinde böcek larvaları, salyangoz, solucan, bakteri, mantar ve protozalar yer alır. Virüslerin de doğal su ekolojisinin önemli bir parçası olduğu kabul edilir.
Ekosistem özellikleri
Ekosistemde canlı ya da cansız her varlığın bir görevi bulunmaktadır. Bir ekosistem küçük bir su birikintisinden de oluşabilir, ya da bir okyanus kadar büyük de olabilir. Ekosistemden herhangi bir varlık eksildiğinde bile denge bozulur. Canlılar her ekosistemde yaşayamazlar. Canlıların bir ekosistemde yaşayabilmeleri için özelliklerinin o ekosisteme uygun olması gerekir.
Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2019, 09:56